PROSVJED RIBIČA

Lovostaj ribe ne smije se ukinuti

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 14:23
  • Objavljeno 10.07.2010 u 13:53
Prosvjed ribiča

Prosvjed ribiča

Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Marić

Više od 200 ribiča iz cijele Slavonije prosvjedovalo je u subotu u središtu Vukovara protiv najavljenih izmjena Zakona o slatkovodnom ribarstvu kojima je najavljena mogućnost sportskog i gospodarskog ribolova i u vrijeme lovostaja, odnosno mrijesta ribe

Uz transparente na kojima su, među ostalim, poručili 'Zaštitimo ribe – one su nacionalno bogatstvo Hrvatske' ili 'Riba se lovi u koritu rijeke, a ne u mrijestilištu', od ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića zatražili su da ih primi u roku od sedam dana kako bi riješili problem ili će u prosvjed 'pred njegova vrata'.

'Ako ne bude bilo odgovora, ovaj će prosvjed biti samo uvertira i svi ćemo zajedno i u puno većem broju doći pred ministarstvo i prosvjedovati dok nas ministar ne primi', upozorio je Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza.

Ribiči su iz Vukovara poručili da nemaju ništa protiv gospodarskih ribara, ali i ukazali da poplavna ili naplavna područja, posebice u vrijeme mrijesta ribe, ne mogu biti zone izlova, jer će se tada prekinuti lanac razmnožavanja ribe i uništiti riblji fond.

'Na vodama mora postojati nadzor, bez obzira na to o kome se radi – ribolovcima, sportskim ili rekreativnim, pa i gospodarskim ribarima. Isključili su i ribočuvare, pa i inspektore. To želimo promijeniti', najavio je Saša Piljaš, predsjednik Zajednice sportsko-ribolovnih udruga iz Vukovara.

Prije nekoliko dana u Zagrebu su prosvjedovali gospodarski ribari iz Slavonije, Srijema i Baranje zahtijevajući od odgovornih da konačno definiraju što su plavna, a što poplavljena područja i gdje smiju izlovljavati ribu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!