'NOT GAY - GET OVER IT'

London zabranio kršćanima antigay propagandu

13.04.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Gradonačelnik Londona Boris Johnson osujetio je kršćansku promociju ideje da se gay osobe mogu preobratiti u heteroseksualce, izvještava britanski Guardian

Svega nekoliko dana prije nego što su se oglasi trebali pojaviti na londonskim autobusima, Boris Johnson naredio je vodećim ljudima u gradskom prijevozu da ih povuku. Oglase su naručile dvije konzervativne anglikanske grupe, unatoč kritikama gay aktivista i političara da je riječ o homofobnoj inicijativi.

Oglasni prostor zakupio je Core Issues Trust, čiji vođa Mike Davidson vjeruje da je 'homoerotsko ponašanje grešno'. Njegova 'terapija oporavka' usmjerena je na 'razvijanje heteroseksualnih potencijala' gay kršćana. Kampanju je podržala i globalna ortodoksna grupa Anglican Mainstream, čiji članovi izjednačavaju homoseksualnost s alkoholizmom.

Dva sata nakon javne objave teksta oglasa - 'Not gay! Post-gay, ex-gay and proud. Get over it!' - Johnson je kontaktirao Guardian kako bi objavio da zaustavlja postavljanje postera.


'London je jedan od najtolerantnijih gradova na svijetu i netolerantan je prema netoleranciji. Uvredljivo je sugerirati da je homoseksualnost bolest od koje se netko 'oporavlja'. Nisam spreman na to da se takva sugestija vozika po Londonu na našim autobusima', rekao je Johnson.

Njegov najveći protivnik na svibanjskim izborima za gradonačelnika, Ken Livingstone, rekao je da Johnson u prvom redu nije trebao dopustiti da se zakupi oglasni prostor za takav sadržaj.

'London se unazađuje pod vladavinom torijevaca, koji su trebali onemogućiti ovakvo oglašavanje koje promovira lažnu, homofobnu ideju o 'terapiji' koja bi mijenjala seksualnu orijentaciju lezbijki i gay muškaraca', rekao je Livingstone.

Kršćanske skupine tvrde da su oglasi dobili zeleno svjetlo gradskog prijevoznika Transport for London (TfL), kojemu je na čelu gradonačelnik Johnson.

'Nisam shvatio da je na djelu cenzura. Išli smo pravim kanalima i autobusna tvrtka nas je ohrabrila da nastavimo s procedurom. Oni su to odobrili, a sada su oglasi povučeni', požalio se Davidson.

CBS Outdoor, medijska tvrtka koja prodaje oglasni prostor na autobusima i unutar vozila, obznanila je da je oglas odobrio Ured za oglašavanje. Po svemu sudeći, TfL je trebao uprihoditi oko 10.000 funti za postavljanje oglasa na oko 25 autobusa koji voze na pet različitih linija.

Kampanja je bila eksplicitan pokušaj reagiranja na inicijativu gay udruge Stonewall, koja u sklopu lobiranja za legalizaciju gay brakova provodi vlastitu promotivnu kampanju koristeći gradske autobuse. 'Some people are gay. Get over it', poručuju gay aktivisti putem oglasa.

Kršćanske skupine koriste istu crnu, crvenu i bijelu boju na oglasima kao Stonewall, kojeg optužuju da promovira 'lažnu ideju da postoje nesporni znanstveni dokazi da su ljudi rođeni kao gay'.

Bivši župnik, laburistički zastupnik i bivši ministar i gay Chris Bryant kazao je da je oglas okrutan zbog promocije ideje da se može postati 'bivši gay'. Prema njegovu mišljenju, takvi oglasi osobito bi naudili tinejdžerima koji muku muče oko vlastite seksualnosti.

London Gay Pride, 2011.

'Nemjerljiva je emocionalna šteta koja se nanosi pojedincima koji pokušavaju suspregnuti vlastitu seksualnost, ženama s kojima stupaju u brak i djeci koju mogu imati', upozorio je Bryant. 'Većina razumnih kršćana vjeruje da homoseksualnost nije stil života ili odabir, već činjenica koja može ili ne mora biti otkrivena. Pretvaranje da je homoseksualnost nešto od čega se nekako možete odviknuti je fundamentalno pogrešno shvaćanje prirode stvaranja', rekao je Bryant.

Ben Summerskill, direktor Stonewalla, kazao je da su oglasi 'očigledno homofobni'. 'Promocija ovakve voodoo terapije iznimno je neodgovorna zbog štete koju nanosi nekim ljudima', rekao je Summerskill.

Bryant i Summerskill, međutim, vjeruju u slobodu govora i smatraju da oglasi ne bi trebali biti zabranjeni.

Pokušaje 'liječenja' ili promjene seksualne orijentacije snažno osuđuju vodeće zdravstvene ustanove, poput Royal College of Psychiatrists koji upozorava da ne postoje dokazi da se seksualna orijentacija može promijeniti i British Medical Association da su takve metode 'diskreditirajuće i štetne za one koji se 'tretiraju''.

Brian Paddick, kandidat za gradonačelnika liberalnih demokrata i deklarirani 'gay kršćanin', napominje da bi London trebao slaviti različitost. 'Iz vlastitog iskustva mogu reći da je daleko bolje biti 'out' nego 'in'', rekao je Paddick.