DEZINFORMIRANJE

London pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

23.01.2018 u 19:34

Bionic
Reading

Velika Britanija će uspostaviti jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih "lažnih vijesti" i pokušati spriječiti dezinformativne kampanje drugih država, otkrio je u utorak glasnogovornik premijerke Therese May

May je ranije optužila Rusiju da se miješala u izbore i da su njezini državni mediji raspačavali lažne priče i retuširane fotografije u pokušaju da potkopa zapadne institucije.

Rusija je odbacila tvrdnje da se miješala u strane izbore, uključujući referendum o Brexitu u lipnju 2016. godine i predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine.

Ta je informacija objavljena nakon susreta Nacionalnog vijeća za sigurnost, skupine u kojoj sjede ministri i sigurnosni dužnosnici i koja je prihvatila prve zaključke istrage o britanskoj sposobnosti da odgovori na sve vrste prijetnji.

"Živimo u doba lažnih vijesti i borbe narativa", rekao je glasnogovornik Therese May novinarima.

"Vlada će odgovoriti jačom i boljom upotrebom komunikacija nacionalne sigurnosti kako bi se borila protiv tih međupovezanih kompleksnih izazova", rekao je glasnogovornik, dodavši kako će se pojačati postojeća komunikacijska jedinica nacionalne sigurnosti.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

"Njen zadatak će biti borba protiv dezinformacija državnih aktera i drugih. Ona će sistematičnije zaustavljati naše neprijatelje i pomoći nam ispunjavati prioritete državne sigurnosti", istaknuo je.

Nije otkrio dodatne informacije o tome kako će jedinica funkcionirati i gdje će joj biti sjedište.