rat protiv lažnih vijesti

Europa ozbiljno kreće u borbu protiv dezinformacija iz Rusije

22.01.2018 u 21:44

Bionic
Reading

Borba protiv hibridnog djelovanja i širenja lažnih vijesti iz Rusije, ali i drugih zemalja, sve više zabrinjava Bruxelles te se planiraju ozbiljnije pozabaviti tom prijetnjom. Temom se prošlog tjedna bavio i Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, gdje je upozoreno na rusku propagandu koja se širi u zemljama članicama Europske unije preko višejezičnih televizijskih postaja i lažnih novinskih agencija

Kao primjer su isticani ruski državni mediji Russia Today i Sputnik, ali oni su samo vrh ledenog brijega. Europski povjerenik za sigurnost Julian King poručio je da je prokremaljska kampanja orkestrirana kroz strategiju širenja dezinformacija preko što više jezika i kanala i što je moguće češće. Zaključak se temelji na dvogodišnjem radu East StratComa, radne skupine Europske unije koja je zabilježila širenje više od 3500 primjera proruskih dezinformacija.

Zbog svega toga planira se ojačati komunikacijski tim za borbu s dezinformacijama. U studenome prošle godine formirana je skupina stručnjaka, neovisno od East StratComa, koja bi trebala savjetovati Europsku komisiju kako se nositi s problemom. Tim od 39 stručnjaka trebao bi utvrditi koliki je problem posrijedi, tko se treba boriti protiv lažnih vijesti i na koji način.

Eurozastupnici smatraju da bi Europa trebala preuzeti vodstvo pri formiranju međunarodnih pravila za cyberspace, kao što je preuzela vodstvo u rješavanju problema klimatskih promjena u svijetu. No smatraju da nema zamjena za neovisno i na činjenicama utemeljeno novinarstvo.

'Kvalitetno novinarstvo trebaju podupirati vlade u Europskoj uniji, inače će nestati i ostaviti nas na milosti Kremlja i drugih trolova koji su naučili igrati igru društvenih mreža', poručila je latvijska zastupnica Sandra Kalniete u Europskom parlamentu prošli tjedan.

Najpopularnije društvene mreže Izvor: Profimedia / Autor: NN

Ruska dezinformacijska kampanja znatno je ojačala od izbijanja rata u Ukrajini. Otad su ruski dezinformatori pokušali utjecati na rezultate Brexita, kao i izbore u Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj.

Španjolski zastupnik u Europskom parlamentu Esteban Gonzales Pons ustvrdio je da Moskva raspolaže fondom teškim milijardu dolara te da je uspostavila mrežu u 33 zemlje i na 100 jezika, dok Europska unija kao odgovor ima skupinu koja ima budžet od tek milijun eura.

Radna skupna East StratCom formirana je kako bi se bavila dezinformacijskim kampanjama koje stižu iz Rusije.

Tri su joj glavna cilja, a prvi je djelotvorna komunikacija i promocija europskih politika u istočnom susjedstvu.

Više o Istočnom partnerstvu pročitajte u tekstu:

Što je to Istočno partnerstvo zbog kojeg je Plenković odletio u Bruxelles

  • +15
Vladimir Putin, predsjednik Rusije, čvrstom rukom upravlja medijskom scenom u Rusiji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slijedi jačanje medijskog okruženja u zemljama Istočnog partnerstva i u članicama EU-a, uključujući potporu medijskim slobodama i jačanju nezavisnosti medija.

Na kraju, cilj je poboljšanje europskih kapaciteta za previđanje, adresiranje i odgovor na dezinformacijske kampanje izvana.

East StratCom razvija komunikacijske proizvode i kampanje fokusirane na bolje razumijevanje europskih politika u zemljama Istočnog partnerstva, a usko rade s institucijama EU-a. Radna skupina izvještava i analizira dezinformacijske trendove, objašnjava i ispravlja dezinformacijske narative te podiže svijet o dezinformacijama.

Tim je sastavljen od 14 djelatnika raznih profesionalnih backgrounda vezanih uz komuniciranje sa znanjem ruskog jezika. Komunikacija je uglavnom fokusirana na zemlje Istočnog partnerstva. Njihovi produkti mogu biti pronađeni na društvenim mrežama i na lokalnim jezicima te preko kanala Delegacije EU-a u zemljama Istočnog partnerstva. Rade i na podizanju svijesti o dezinformiranju kroz tjedno izdanje Disinformation Reviewa, gdje se demontiraju kremaljske podvale.

Službena stranica skupine za borbu protiv lažnih vijesti je euvsdisinfo.eu.