NOVI GRADONAČELNIK - LABURIST?

London daje lijevi žmigavac

Ken Livingstone

Ken Livingstone

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Ako se trend nastavi, tradicionalno laburistički London vraća se u svoje političko okrilje. Ankete pokazuju da sadašnji gradonačelnik Boris Johnson ima solidne šanse da izgubi stolicu na izborima 3. svibnja, na koju se namjerio Ken Livingstone. Potonji nipošto nije novo lice. Radi se o naširoko popularnom laburistu koji je već šefovao Londonom u dva mandata

Agencija YouGov izbacila je anketu o podršci dvojici najjačih gradonačelničkih kandidata u Londonu. Za razlku od lipnja 2011. kada je Boris Johnson uvjerljivo vodio, brojke su sada na strani laburističkog kandidata Kena Livingstonea. Odnosno 46 posto naspram 44 posto, piše The Guardian.

Procjena je da su se mnogi laburistički glasači koji su dosada redovito davali glasove torijevcu Borisu predomislili, iz jednostavnog razloga što je sadašnji gradonačelnik izgubio vezu sa sve težim životom Londončana. Anketa i tu stavlja točku na i: 40 posto ispitanika smatra kako je Livingstone u dodiru s brigama prosječnog čovjeka, dok isto za Jonsona misli tek njih 13 posto

Vjerojatno najatraktivnija stavka Livingstoneova programa je smanjenje cijene karata za javni prijevoz, a ne odmaže ni činjenica da je riječ o političaru bez dlake na jeziku i živopisnog karaktera.

Livingstone je već odavno miljenik Londona i jedan od najpopularnijih laburista u posljednjih 30 godina. Showman i čovjek od instinkta, vrlo se lako snalazi u opipavanju bila populacije i praktički je malo čudo kako je uspio ostati politički vitalan od početka osamdesetih i uz par skandala. Bio je prvi gradonačenik Londona, nakon što je 2000. inaugurirana ta funkcija (do tada je gradom upravljalo Veliko londonsko vijeće kojem je također predsjedavao u osamdesetima). Osvojio je i drugi mandat nekon kojeg mu mjesto otima pitoreskni Boris Johnson, koji je donedavno uživao vrhunske simpatije Londončana, vidljive i po tome što su ga svi nazivali po imenu umjesto prezimenu.

Da li to Boris plaća danak za sve veću otuđenost Davida Camerona i općenito torijevskog tabora od sive svakodnevice građana koji su na udaru mjera štednje i u predrecesijskom stanju? Jasno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi