ZA MARJAN, PROTIV KOLEGA

Lom splitskih arhitekata: 'Slizali ste se s Kerumom!'

17.01.2011 u 20:45

Bionic
Reading

Pet članova predsjedništva Društva arhitekata Splita (DAS) i dvoje urednika DAS-ova web portala, također arhitekata, u ponedjeljak je podnijelo kolektivnu ostavku u znak protesta zbog ponašanja kolega u 'slučaju Marjan'

U tekstu kojim objašnjavaju svoj potez Danira Matošić Matičević, Jelena Zanchi, Dinko Peračić, Marijana Bronzović, Mirjana Beganović, Miranda Veljačić Dean Stubnja ustvrdili su da su predsjednik DAS-a Jurica Jelavić i dio članova predsjedništva 'degradirali ugled organizacije, doveli do njezine marginalizacije i izgradili klijentelistički odnos s gradskom upravom', a kao najsvježiji primjer naveli su događanja oko planirane gradnje na Marjanu u režiji Željka Keruma i Fani Horvat.

Jelavića i ekipu optužili su i da se već dulje 'ne zalažu za dignitet struke, transparentnost i javnost u procesu urbanizacije', a ostavke su podnijeli, jer su svjesni da su u predsjedništvu Društva arhitekata Splita u poziciji nadglasane manjine.

Upravo slučaj najavljene gradnje na Marjanu razotkrio je 'umreženost' dijela splitskih arhitekata s gradonačelnikom Željkom Kerumom: pravo natjecanja, naime, dano je tek Nenadu Mikulandri, Srđanu Šegviću, Jurici Jelaviću, Ljubici Jeramaz i Damiru Raki, svi oni su već otprije imali poslovne odnose s današnjim gradonačelnikom. Pored njih, u Ocjenjivačkom sudu natječaja također su viđeniji članovi DAS-a, Eduard Katačić i Neven Mladinić

Dakako, svi su pristali sudjelovati iako se DAS službeno zalaže za javne natječaje i iako je projektiranje na Marjanu u najmanju ruku neetično i suprotno kodeksu arhitektonske struke. Postoje naznake da je i nezakonito, s obzirom na to da je Zakonom o zaštićenim dijelovima prirode izričito zabranjena gradnja unutar zaštićenih područja.

Predsjednik DAS-a Jurica Jelavić čudom se čudio kad smo ga obavijestili o objavljenim ostavkama njegovih kolega, pa komentirao da je potez 'preuranjen'.

'Trebali su sazvati sjednicu predsjedništva da između sebe riješimo problem', kaže Jelavić.