elektrocentar petek

Lokalni moćnik, najbogatiji čovjek Moslavine, izdašan donator stranaka, a od jučer glavni akter u aferi Janaf: Ovako je izgledao hrvatski san Kreše Peteka dok mu policija nije pokucala na vrata

18.09.2020 u 13:45

Bionic
Reading

Iako je najnovija koruptivna priča koju su pratila brojna uhićenja u medijima prozvana afera Janaf, zbog uhićenog šefa ove državne tvrtke, trebala bi se u najmanju ruku zvati afera Petek. Naime prvoosumnjičeni nije Dragan Kovačević, već Krešo Petek, moćan poduzetnik iz Ivanić-Grada u Zagrebačkoj županiji. Ovaj relativno samozatajni poduzetnik, vlasnik megapoduzeća bez kojeg su se rijetko koji plinovod, vodovod ili strujna mreža u Hrvatskoj mogli realizirati, bio bi dobar akter priče o hrvatskom snu. Naravno, da se u istrazi nije otkrilo na koji je način dobivao poslove s državom

Krešo Petek uskoro bi mogao u zasluženu mirovinu. U tvrtki Elektrocentar Petek već odavno njegov sin Miroslav drži sve konce u rukama. Pa nije uzalud 2018. proglašen najboljim mladim menadžerom.

Prvoosumnjičeni u najnovijoj koruptivnoj aferi koja potresa Hrvatsku slovi kao najbogatiji i najmoćniji čovjek ovog grada, a i šire.

Priča o Petekovu biznisu mogla je biti priča o hrvatskom snu. Naime glavni akter se kao mlad čovjek zaposlio u HEP-u. No tamo negdje početkom 90-ih zaključio je da mu je plaća mala, a poduzetnički duh velik. Dao je otkaz i 1993. osnovao tvrtku Elektrocentar Petek.

Od tada se samo širi.

Bavi se elektroenergetikom i kućnim instalacijama, pa je igrom sudbine za isti HEP za koji je kao mladić radio kao privatnik izrađivao kućne razvodne ploče.

  • +9
Krešo Petek Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dodajmo tu poslove vezane uz vodovodnu mrežu, prometnice, dalekovode, trafostanice…

Kada mu je doktor prije koju godinu rekao da bi se više trebao baviti sportom, Krešo Petek nije krenuo trčati ili se upisao u teretanu, već je u Ivaniću sagradio hotel Sport, kako je otkrio u intervjuu koji je 2012. dao za poslovni.hr.

Uz smještaj, hotel ima bazen te teniski i nogometni teren pa je nerijetko domaćin raznih turnira i sportskih priprema, a kiti se s četiri zvjezdice.

Tu je i izletište Petek s restoranom, rođendaonicom, salom za svadbe… Osnovao je Petek, tj. njegov sin Miroslav, i putničku agenciju.

Nije ni čudo, matična tvrtka odlično je poslovala, trebalo je uložiti novac. U 2019. imali su prihode od 680 milijuna kuna, dok su prethodnih godina, osim 2018., kada su im prihodi bili 510 milijuna kuna, uprihodili između 300 i 400 milijuna kuna na godinu.

Bruto dobit u 2019. bila je 25 milijuna kuna, a godinu ranije dvostruko niža. Elektrocentar Petek zapošljava gotovo 400 ljudi, a prosječna plaća je oko 6800 kuna. Petek je s rastom prihoda i dobiti dizao plaće svojim zaposlenicima jer je prosječna plaća od 2017. porasla čak za trećinu.

Tvrtku od 2016. vodi sin Miroslav, a koji je 2018. dobio od Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (HUM-Croma) nagradu za najboljeg mladog menadžera. 'Tvrtka Elektrocentar Petek, osnovana 1993. godine, u ovih je 25 godina izrasla u lidera u području energetike, od pružanja usluga do izvođenja radova. Također smo prisutni u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnim uslugama, maloprodaji i veleprodaji elektro i građevinskog materijala i opreme. Naša je uža specijalnost izgradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža', govorio je tom prigodom Miroslav Petek.

Nastavak na stranicama crne kronike

Tu priča o hrvatskom snu završava, kao i obično, na stranicama crne kronike.

Iako je obitelj Petek i ranije punila te stupce, ponajprije zbog drugog sina Marija Peteka koji je 2002. i 2009. uzrokovao dvije prometne nesreće koje su se dogodile gotovo na istom mjestu i u svakoj je poginula po jedna osoba, pod prava svjetla reflektora dospjela je jučer.

Iako je u medijima afera prozvana Janaf zbog najzvučnijeg imena - onog Dragana Kovačevića, šefa Janafa - zapravo je Krešo Petek centar priče i prvoosumnjičeni.

U kratkim crtama, našao se na piku policije i Uskoka zbog optužbi za davanje mita, čime je, prema podacima iz istrage, uspio namjestiti svojoj tvrtki poslove od oko 200 milijuna kuna.

Sumnjiči se da je gotovo dva milijuna kuna dao Kovačeviću, a tu su i gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške. Mito, namještanje natječaja, poništavanje natječaja, prilagodba uvjeta kako bi odgovarali baš toj tvrtki - već je toliko puta viđen scenarij u Hrvatskoj, a ponavlja se u ovoj aferi.

Petek je i ranije isticao sklonost poslovanju s državom, javnim tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave jer sa svojim kolegama privatnicima nije imao dobra iskustva.

Poslovao je Petek osim s državnim tvrtkama poput Ine, HEP-a, Janafa… i s raznim ministarstvima pa mu je iz državnog proračuna u ovoj godini isplaćeno oko 9,5 milijuna kuna, i to iz Ministarstva branitelja za izgradnju veteranskog centra, a najviše 2016. – 29 milijuna kuna.

Izdašan donator

Petek je zadnjih desetak godina bio široke ruke i prema političkim strankama. Tako je 2016. HDZ od njegove tvrtke dobio najveću novčanu donaciju te godine od 80 tisuća kuna. Deset tisuća kuna dao je HDZ-u i na posljednjim parlamentarnim izborima.

Ranije je izdašno donirao HNS te HSS.

O epizodi s Hrvatskom seljačkom strankom pisali su i lokalni mediji jer je tadašnji predsjednik stranke Branko Hrg bio gradonačelnik Križevaca, a upravo je Elektrocentar Petek s tvrtkom Ne-Pok 2015. dobio posao rekonstrukcije i dogradnje Razvojnog centra tehnološkog parka vrijedan 44,5 milijuna kuna.