ATRAKTIVNA LOKACIJA

Lokalni HDZ-ovci mešetare zemljištem kod Plesa?

27.08.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Zna li velikogorički poduzetnik Josip Kolarec nešto više o urbanističkom planu kad već sad na najatraktivnijem zemljištu u Velikoj Gorici najavljuje gradnju trgovačkog centra i još jednog hotela, kako piše Večernji list

Kolarec, poznatiji kao otac dogradonačelnika HDZ-ovca Ervina Kolarca, novi je vlasnik najatraktivnijeg zemljišta u Velikoj Gorici – dvaju hektara oranica u neposrednoj blizini Zračne luke Zagreb. On je, na opće čuđenje, kupio 'livade' procijenjene na 25 milijuna kuna te već najavio da na tom zemljištu planira izgraditi hotel i trgovački centar, a mnoge kopka ima li dogradonačelnikov otac povlaštenu informaciju o detaljnom urbanističkom planu koji za to područje još uvijek nije donesen, iako je trebao biti zaključen prošle godine.

Zemljište je Kolarec, inače vlasnik iznimno uspješnog hotela Garni u blizini Plesa koji praktično ima monopol na putnike s aerodroma, kupio od Hrvatske poštanske banke 25. veljače ove godine, a u zemljišne se knjige kao jedini vlasnik upisao već početkom ožujka. Koliko je za njega platio, Kolarec nije želio otkriti, a kao novi vlasnik na sebe je preuzeo i dugove bivših vlasnika zemljišta, tvrtke Vento projekt: 29 milijuna kuna prema Hrvatskoj poštanskoj banci i 1,8 milijuna kuna prema Ministarstvu financija.

Ervin Kolarec dogradonačelnik je Velike Gorice, član HDZ-a i suradnik bivšeg ministra financija Ivana Šukera, a bivši vlasnik zemljišta Vento projekt kreditirao je HPB, čiji je tadašnji predsjednik Josip Protega upleten u aferu Bankomat. 'Zemljište sam kupio od Hrvatske poštanske banke nakon duga tri mjeseca pregovaranja i provjere jesu li svi vlasnički papiri u redu. Znao sam tko je bio prijašnji vlasnik, ali ja sam zemljište kupio od banke koja se od spomenute tvrtke nije mogla naplatiti', kazao je Kolarec Večernjem listu.

Josip Kolarec tvrdi, pak, da je za ovo vrijedno zemljište doznao posve slučajno, upoznavši se u svojemu hotelu s direktoricom Vento projekta Sandom Marušić, koja mu je ponudila zemljište. Objašnjava i uvjete pod kojima je sklopio ugovor s HPB-om – banka i dalje zemljište veže hipotekom, a jamstvo da će se dug naplatiti jest i Kolarčeva privatna imovina, na koju je dao upisati hipoteku. A među njom je još jedno zemljište u neposrednoj blizini piste Zračne luke Zagreb, koje Kolarec posjeduje otprije i koje je sada također dao pod hipoteku. To je zemljište prema generalnom urbanističkom planu namijenjeno isključivo potrebama širenja Zračne luke Zagreb. 'Ako se Zračna luka odluči za otkup, to zemljište u blizini piste banka prepisuje sebi, a meni za taj iznos umanjuje glavnicu', objasnio je dodatne uvjete Kolarec Večernjem listu, u kojemu možete pročitati ostale detalje.