IZRAVNI PRISTUP INFORMACIJAMA

Lokalni dužnosnici najpogodniji za korupciju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2011 19:03
  • Objavljeno 18.02.2011 u 16:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U jedinicama lokalne uprave župani, gradonačelnici i načelnici općina najrizičniji su za političku korupciju jer imaju izravni pristup informacijama kojima mogu nekomu pogodovati, izjavio je danas načelnik Sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa Davor Dubravica

On je to rekao sudionicima dvodnevne radionice o mjerama suzbijanja korupcije i sprečavanja sukoba interesa koja je danas počela u Splitu u organizaciji Specijalizirane jedinice Uprave za proširenje Europske komisije (TAIEX) i Ministarstva pravosuđa RH. Ta je dvodnevna radionica namijenjena dužnosnicima i službenicima jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Dubravica je podsjetio kako se dio istraga USKOK-a odnosi na političku korupciju koja se ne događa samo 'u visokim političkim tijelima', nego i na nižim razinama. Po njegovim riječima, dosadašnja USKOK-ova otkrića korupcije odnose se pretežito na razdoblje od 2006. do 2008, kada je, po dosadašnjim spoznajama, bilo najviše korupcije.

Rekao je kako je, po nedavnom istraživanju čiji rezultati još nisu objavljeni, najviše anketiranih građana izjavilo da u jedinicama lokalne uprave najviše korupcije ima u graditeljstvu.

'Na pitanje što se može učiniti u borbi protiv korupcije čak 70 posto ispitanika odgovorilo je kako su potrebni stroži zakoni i presude', rekao je Dubravica.

Predstojnik ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zlatko Draganović izvijestio je kako su novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, koji je Sabor donio prošlog tjedna, pooštrene kazne. Po novom zakonu, dužnosnika se za sukob interesa može kazniti oduzimanjem od 2000 do 40.000 kuna od neto plaće u razdoblju do 12 mjeseci, a dosad je kazna bila od 2000 do 20.000 kuna, rekao je Draganović.

Povjerenstvo, po novom zakonu, može predložiti razrješenje imenovanih državnih dužnosnika za koje se utvrdi da su u imovinskoj kartici prikrili imovinu ili ako i nakon sankcije ne žele podnijeti imovinski karton, objasnio je Draganović. Blaže kazne za sukob interesa su opomena i javna objava da je neki dužnosnik u sukobu interesa.

'A dužnosnicima koji su izabrani na neposrednim izborima, kao što su župani, gradonačelnici i načelnici općina, povjerenstvo može izreći mjeru poziva na davanje ostavke ako se utvrdi da su prikrivali imovinu ili ako i nakon sankcioniranja ne žele dostaviti imovinski karton', rekao je Draganović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi