AMERIČKI VELEPOSLANIK U ISTRI

'Lokalne vlasti moraju stvoriti preduvjete za investitore'

09.01.2014 u 20:00

Bionic
Reading

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kenneth Merten boravio je danas u Istri. U prvom službenom posjetu Istarskoj županiji Merten se sastao sa županom Valterom Flegom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, s kojima je razgovarao o gospodarskim projektima Istarske županije i Grada Pule te o mogućnostima privlačenja američkih investitora. Veleposlanik SAD-a susreo se i s predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem

'Hrvatska i SAD imaju veoma dobre i bliske odnose na mnogim područjima, no ono što bismo voljeli je više suradnje na području gospodarstva. Voljeli bismo da je više američkih kompanija prisutno ovdje', istaknuo je veleposlanik SAD-a Kenneth Merten, obećavši da će i osobno učiniti sve što je u njegovoj moći da potakne takvu suradnju i investicije, no, kaže, važno je i da lokalna vlast stvori preduvjete kako bi investitori došli.

'Uvjeren sam da Hrvatska, mlada članica EU, a posebice Istra, imaju pred sobom sjajnu budućnost, čemu doprinosi odlična prometna povezanost, ali i bogata povijest, kultura, prirodne ljepote te brendovi poput vina, tartufa, maslinova ulja i sveg ostalog što imate', kazao je veleposlanik, napomenuvši da je mnogo puta bio na odmoru u Istri te da je Istra jedna od najreklamiranijih hrvatskih regija u američkim turističkim publikacijama. Izrazio je također optimizam u pogledu sve većeg broja dolaska američkih turista.

Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj doniralo je Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula elektronički čitač u sklopu projekta 'e-Readers at Your Fingertips'.  Dosad je u sklopu spomenutog projekta, uključujući donaciju Puli, Veleposlanstvo doniralo 23 čitača knjižnicama diljem Hrvatske, čime se nastoje promovirati nove tehnologije, korištenje elektroničkih knjiga, kao nove metode čitanja i učenja.

'Nadam se da će ne samo američki turisti prepoznati našu regiju kao poželjnu destinaciju za odmor, već da će Istra biti privlačna i američkim investitorima. Naš prioritet je svakako smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno otvaranje novih radnih mjesta za naše sugrađane. Zahvalan sam veleposlaniku na trudu koji će uložiti kako bi, pomoću svojih poznanstava i utjecaja, motivirao poduzetnike i investitore iz Sjedinjenih Američkih Država', rekao je župan Flego.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić upoznao je veleposlanika Mertena s aktualnostima Pule, s povijesnog, turističkog i gospodarskog aspekta, iznijevši mogućnosti ulaganja u grad. Također, predsjednik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik i potpredsjednik Boris Miletić primili su danas u sjedištu IDS-a delegaciju Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. 'U otvorenom razgovoru predstavnici IDS-a razgovarali su s veleposlanikom Kennethom Mertenom i njegovim suradnicima o mnogobrojnim aktualnim političkim temama u Hrvatskoj', priopćili su iz IDS-a.