JUG RUSIJE

Lokalne vlasti lažirale izvještaj o smrtonosnoj poplavi

26.07.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Glavni ruski državni istražitelj Aleksandr Bastrikin optužio je vodstvo južnog ruskog grada Krimska da je falsificiralo izvještaj o poplavi u kojoj je 7. srpnja poginulo više od 150 ljudi

Već su uhićeni gradonačelnik Krimska Vladimir Ulanovskij, bivši glavar Krimskog rajona Vasilij Krutko i Viktor Ždanov, načelnik lokalnog odjela za izvanredne situacije. Sumnjiči ih se za nemar koji je prouzročio smrt više ljudi, za što je predviđena kazna zatvora do sedam godina.

Istražitelj je zaključio da su gradski šefovi počeli primati upozorenja meteoroloških službi 5. srpnja – više od 24 sata prije katastrofe – ali ni tada, niti dan kasnije, nisu alarmirali stanovništvo kao što su to tvrdili u svom izvještaju.

Voda koja je u noćnim satima nahrupila u grad ubila je mnogo starijih stanovnika koji nisu uspjeli pobjeći. Uzroci katastrofe nisu sasvim razjašnjeni; čini se da je poplavu pojačalo popuštanje obližnjeg akumulacijskog jezera. Poplavljena su tri grada i nekoliko sela. Sveukupno je pogođeno oko 24 tisuće ljudi.