NEPOŽELJNA DVOJEZIČNOST

Logoraši traže novo prebrojavanje Srba u Vukovaru

26.12.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Vukovarski ogranak Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) protivi se uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru, a postotak od 34,87 posto Srba, koliko ih prema popisu stanovništva iz 2011. živi u tom gradu, ocjenjuju 'prenapuhanim'

Izražavajući nezadovoljstvo zahtjevom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) da se na svim ustanovama u gradu Vukovaru uvedu dvojezični natpisi, vukovarski HDLSKL u današnjem priopćenju ocjenjuje da je postotak od 34,87 Srba u udjelu stanovništva Vukovara 'sasvim sigurno prenapuhan, jer velika većina Srba živi u susjednoj Srbiji, a u Vukovar dolaze samo po potrebi da bi podigli mirovine i ostvarili neka od socijalnih i materijalnih prava'.

Navodeći dalje razloge zbog kojih se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru podsjećaju da je nakon agresije na Vukovar 1991. godine iz Vukovara prognano sve nesrpsko stanovništvo te su u nekoliko dana, nakon sloma obrane grada, u Vukovaru počinjeni i najveći zločini u Domovinskom ratu.

'Za to etničko čišćenje, pljačku naših napuštenih domova i počinjene zločine, naročito u logoru Velepromet kroz koji je prošlo oko deset tisuća ljudi, od kojih je nakon zvjerskog mučenja njih sedamsto ubijeno, nažalost nitko još nije optužen a kamoli osuđen. Sada dolazimo do krajnjeg licemjerja predstavnika srpske nacionalne manjine, koji kao 'nagradu' za etničko čišćenje i počinjene zločine traže uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru', navodi se, među ostalim u priopćenju.

Dodaje se kako Vukovarci također 'znaju da sve dosadašnje vlade dodjeljuju u Vukovaru stanove Srbima doseljenim iz ostalih dijelova RH i tako (svjesno ili nesvjesno?) mijenjaju nacionalnu strukturu Vukovara u korist Srba'. Vukovarski HDLSKL stoga traži da se još jednom provjeri koliko Srba zaista živi u Vukovaru, pa ako se utvrdi da je postotak od 34,87 posto točan, udruga će zatražiti raspisivanje referenduma o ukidanju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

'Samo izmjena navedenog ustavnog zakona jamči da će Vukovar biti i ostati ono što je uvijek i bio, hrvatski grad na lijepom plavom Dunavu, u kojem će u miru živjeti svi dobronamjerni građani koji Hrvatsku smatraju svojom Domovinom', zaključuju u vukovarskom HDLSKL-u.