OSVETA AMERIKANCIMA

'Lockerbie je djelo Irana, a ne Libije!'

11.03.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Dizanje u zrak Pan Amova zrakoplova iznad škotskog grada Lockerbieja naručio je Iran, a provela ga je teroristička grupa iz Sirije, izjavio je bivši iranski obavještajac Abolgasem Mesbahi prebjegavši u Njemačku. Meshabi je naveo da je američki zrakoplov na letu 103 srušen 1988. kao osveta za napad SAD-a na iranski komercijalni mlažnjak šest mjeseci prije toga, kada je poginulo 290 ljudi

Mesbahi tvrdi da je ajatolah Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, naredio dizanje u zrak kojim je 'vjerno kopirano ono što se dogodilo iranskom Airbusu', javlja britanski Telegraph.

Prethodno nepoznati dokazi, prikupljeni u žalbi Abdelbaseta al Megrahija, bivšeg libijskog obavještajca osuđenog za bombardiranje, podržavaju Mesbahijevu tvrdnju i sugeriraju da su bombaši bili članovi ekstremističke grupe Popularna fronta za oslobođenje Palestine - Glavno zapovjedništvo (PFLP-GC).

Lockerbie - novi dokazi

Dokumenti do kojih je došla Al Jazeera za dokumentarac 'Lockerbie: Što se zapravo dogodilo?' imenuju ključne osobe za koje je rečeno da su sudjelovale u bombardiranju, uključujući tvorca bombe, navodnog planera i osobu koja je unijela bombu u Boeing 747.

Novi dokazi ne bacaju samo sumnju u opravdanost presude Megrahiju, već i dodaju na težini prethodnim tvrdnjama da su Velika Britanija i SAD prikrile istinu o bombardiranju jer nisu željele antagonizirati Siriju, ključnu silu pred vratima Iraka pod Sadamom Huseinom.

Megrahi, jedina osoba ikad osuđena za najgori teroristički napad u Velikoj Britaniji, odustao je od žalbe nakon što mu je odobren izlazak iz zatvora 2009. zbog uznapredovalog raka, ali je do smrti u svibnju 2012. tvrdio da je nevin.

Otkad je presuda donesena, 2001, kritičari tvrde da je Megrahi žrtva pogrešne primjene prava, a mnoge obitelji 270 žrtava bombardiranja vjeruju da istina nikada nije izašla na vidjelo.

Dr. Jim Swire, čija je 23-godišnja kći Flora poginula u bombardiranju, uvjeren je da su Iranci regrutirali PFLP-GC da izvede napad i ne sumnja u Megrahijevu nevinost.

Rekao je da obitelji poginulih 'imaju pravo znati tko je ubio njihove najmilije i zašto oni nisu bili zaštićeni', najavivši nastavak borbe za istinu.

Više o toj temi možete pročitati ovdje. Dokumentarac 'Lockerbie: Što se zapravo dogodilo?' bit će emitiran u utorak u 21 sat po hrvatskom vremenu na Al Jazeera English.