CENZURA NA HRT-U

Ljuština zabranio reklamu za Kupusov list?

02.12.2010 u 15:39

Bionic
Reading

Da cenzura na HRT-u ne vlada samo u Informativnom programu, nego i u sferi oglašavanja, potvrđuje slučaj Malog prsta, izdavača kulturnog časopisa Kupusov list, čija se reklama vrtjela u programu od 18. do 27. listopada, nakon čega je, iako su uredno plaćena još tri termina, naprasno i bez objašnjenja povučena. Za to je, tvrdi glavni urednik Kupusova lista Ivan Kralj, krivac Duško Ljuština, savjetnik za kulturu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Iz Malog prsta tvrde da su još u veljači ove godine zakupili i platili emitiranje promotivnih spotova časopisa na Prvom programu HRT-a, u terminima TV knjižare - dva puta na dan u deset radnih dana - i da su zeleno svjetlo za reklamu dale Pravna i Marketinška služba HRT-a.

'Iako je Mali prst zatražio objašnjenje od HRT-a za prekid emitiranja bloka reklama za Kupusov list, ono do današnjeg dana nije službeno poslano, unatoč našim opetovanim traženjima.

Kupusov list u međuvremenu je došao do neslužbenih informacija iz više izvora, koje upućuju na to da je reklama zabranjena, tj. skinuta s programa po kratkom postupku nakon izravne intervencije Duška Ljuštine, savjetnika za kulturu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te bivšeg člana Vijeća HRT-a.

Prekid emitiranja reklame isprovocirala je navodno naslovna tema Kupusova lista, 'Mani makes the world go round', u kojoj se istražuje financijsko-kulturni skandal zagrebačke Gradske uprave 'Jesen u Zagrebu' te zasluge Mani Gotovac, Davora Žagara i samog Duška Ljuštine', stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Kralj.

Unatoč brojnim pokušajima da dođemo do nadležnih na HRT-u, u tome nismo uspjeli jer se direktor marketinga Hrvoje Maljak nije javljao na telefon, a šefica Pravne službe Zrinoslava Delić bila je na sastanku, dok je mobitel Duška Ljuštine javljao da je nedostupan.