10 milijuna kuna

Bandićevi honorarci; čak 427 ljudi primalo i po 16.000 kn mjesečno

09.09.2021 u 09:38

Bionic
Reading

U posljednjoj godini gradonačelničkog mandata Milana Bandića ugovore o djelu za obavljanje raznoraznih usluga i poslova s Gradom Zagrebom sklopilo je 427 osoba, piše u četvrtak Jutarnji list

Za sve usluge naručene preko takvih ugovora tijekom 2020. godine iz gradskog je proračuna isplaćeno ukupno 9,942 milijuna kuna.

Za to kako su se i za što točno trošili ti silni proračunski milijuni zainteresirao se u svibnju ove godine Gradski kontrolni ured te izvršio reviziju sklapanja i izvršenja ugovora o djelu u svim gradskim upravnim tijelima.

Među srećkovićima koji su s Gradom dogovorili masne honorare našli su se, očekivano, i stari Bandićevi prijatelji i suradnici.

Prema Jutarnjem listu dostupnim podacima, lani je najbolje prošao Miodrag Demo, bivši saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti te dugogodišnji Bandićev čovjek broj 1 za braniteljska pitanja, kojega su mnogi (sve do Bandićeve smrti) u zgradi gradske uprave - iako Demo nije zaposlenik grada - držali za neslužbenog pročelnika Gradskog ureda za branitelje.

Kao vanjskom suradniku, Miodragu Demi, umirovljenom brigadiru HV-a i stopostotnom ratnom vojnom invalidu, lani je Grad Zagreb na ime ugovora o djelu isplatio ukupno 199.962 kune (bruto 2 trošak, nap. a.).

"Neloše" su prošli i Bandićevi drugari iz kulturnjačkih krugova. Tako je Zlatko Vitez, poznati glumac, redatelj i voditelj glumačke družine Histrioni, lani s gradom sklopio sedam ugovora o djelu koji su zagrebački proračun stajali ukupno 93.316 kuna (bruto 2 trošak).

Isti ugovor "za savjetovanje na području kulture" i za isti iznos grad je tijekom 2020. godine sklopio s Duškom Ljuštinom, bliskim Bandićevim suradnikom, nekadašnjim zagrebačkim ministrom obrazovanja, kulture i sporta te legendarnim višedesetljetnim direktorom satiričkog kazališta Kerempuh.

Dobro je prošao još jedan bivši Bandićev pročelnik (Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode) - Silvije Novak. Kao vanjski suradnik, lani je s gradom potpisao četiri ugovora o djelu ukupne vrijednosti 113.321 kunu.

Iz zagrebačkog je proračuna tijekom 2020. godine isplaćeno 123.977 kuna (bruto 2) za podmirenje troškova angažmana Jelene Čeklić za usluge "koordinacije odobravanja i organiziranja manifestacija i postavljanja otvorenih terasa, reklama i panoa".

Dugogodišnji zagrebački ministar financija Slavko Kojić, umirovljen prije nekoliko godina, lani je gradski proračun stajao 159.970 kuna (bruto 2) za analize "utjecaja poreznog sustava na javne financije i proračun grada" te "poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu grada".

Očekivano, nova gradska vlast ni s kim od navedenih nije nastavila suradnju nakon isteka njihovih prije potpisanih ugovora, donosi Jutarnji list.