ZAGREB WINE GOURMET FESTIVAL

Ljubitelji vina napunili Muzej za umjetnost i obrt

14.02.2010 u 16:51

Bionic
Reading

Ovogodišnji treći po redu Zagreb Wine Gourmet Festival, 12. i 13. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavio je 550 najboljih hrvatskih i izvrsnih inozemnih vina, do sada rekordnih 140 izlagača i 17 kulinarskih showova uz stručne popratne događaje

Na 70 štandova izborima svojih vina predstavili su se hrvatski vinari, a na drugoj polovci štandova izložili su vinari iz Slovenije, Italije, Austrije, BiH, Njemačke, Mađarske, Srbije i Novog Zelanda. Sajam je osmišljen kao cjeloviti enološko-gurmanski doživljaj, tako da su svoje mjesto na 15 štandova pronašli i proizvođači nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja, medari, sirari i proizvođači suhomesnatih specijaliteta.

U subotu sve štandove obišao je i ministar turizma Damir Bajs, pri čemu je istakao da takvi događaji dopunjuju viziju hrvatskog turizma koji nastoji ponuditi sadržaje za različite životne stilove. Bajs se upoznao s međunarodnim vinskim kritičarima, koji su ove godine došli iz specijaliziranih magazina poput Decanter, BBC Good Food, Gambero Rosso, The Independent.

Svakih sat vremena u šatoru u dvorištu muzeja slavni europski chefovi pripremali su specijalitete koje je publika nakon gledanja uživo odmah i degustirala. U dva dana nastupilo je 17 chefova iz Francuske, Italije, Austrije, Slovenije, Turske i Hrvatske, od kojih dvojica imaju Michelinovu zvijezdicu.

U obližnjem hotelu Westin bila je priređena profesionalna degustacija rijetkih i vrlo skupih vina. Publika je mogla posjetiti popratne događaje, stručno-obrazovna predavanja, radionice i vođene degustacije.

Glasnogovornica festivala Irina Ban kaže da je manifestacija dostigla potrebnu brojnost izlagača i proizvoda te da će se ubuduće brinuti isključivo o poboljšanju kvalitete i obogaćivanju sadržaja: "Broj stolova je definitivan, sljedećih godina samo ćemo unapređivati kvalitetu.“ Prodane ulaznice i akreditacije još nisu prebrojane, ali na osnovu prošlogodišnjih iskustava, prije početka događaja organizatori su procijenili da će vinski događaj posjetiti najmanje 3500 ljudi.