ODBILI VLAST

Ljevica odlučila da neće koalirati sa SDA, HDZ-om i Dodikom

05.02.2019 u 18:24

Bionic
Reading

Bosanskohercegovačke političke stranke ljevice i lijevog centra ostat će oporba i neće prihvatiti ponudu za ulazak u vladajuće koalicije s nacionalnim strankama, odlučili su u utorak u Sarajevu vodstva Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) kojima Stranka demokratske akcije (SDA) već mjesecima nudi ulazak u vlast na razini države i Federacije BiH

Nakon sastanka dužnosnika tri stranke koje zajedno čine koaliciju pod nazivom Bosanskohercegovački blok, predsjednici SDP-a, DF-a i NS potvrdili su novinarima nakon sastanka kako ostaju ujedinjeni i kako su zajednički donijeli odluku da će biti oporba u naredne četiri godine.

"Dogovorili smo se da ostajemo oporba i na federalnoj i na državnoj razini kao Bh. blok jer nije dobro da BiH nema oporbu", kazao je predsjednik Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a u kojemu su bili najglasniji zagovornici ulaska u vladajuću koaliciju.

SDA je ranije nudila posebice SDP-u ulazak u vlast kako bi na taj način stranke koje imaju sjedište u Sarajevu lakše parirale politikama HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, stranaka koje neizostavno moraju biti dio vlasti na državnoj razini a HDZ je pak neizbježan partner i na razini Federacije BiH.

U međuvremenu je SDA uspjela pridobiti zastupnike iz nekih drugih manjih stranaka u entitetskom i državnom parlamentu pa joj sada velika koalicija u kojoj bi bile i lijeve stranke nije nužna.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon sarajavskog sastanka potvrdio kako je i stajalište njegovog DF-a da treba ostati u oporbi i da u tome treba biti dosljedan.

"Neće biti 'miješanja' na različitim razinama vlasti", bio je izričit Komšić čija je stranka sa SDP-om i NS-om za sada uspjela formirati vlast bez sudjelovanja nacionalnih stranaka samo u Sarajevskoj županiji dok su planovi da se to učini u još barem tri do četiri županije kao i u Federaciji BiH propali.

Komšić je sugerirao kako ih ta činjenica nije obeshrabrila istaknuvši kako je plan Bh. bloka pripremiti zajednički nastup za pobjedu na lokalnim izborima planiranim za 2020. te na narednim općim izborima za četiri godine. 

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ustvrdio je kako je odluka Bh. bloka da odbaci koaliranje s nacionalnim strankama povijesni događaj za BiH jer otvara prostor potpuno novoj politici.

"Povijest se nekada piše i tako što nekada kažete NE", izjavio je Kojović dodajući kako će Bh. blok sada graditi savez "svih u BiH koji nisu nacionalisti" te da se na budućnim izborima može postići puno uoliko se za njih ozbiljno pripremi.

Kazao je i kako će Bh. blok kao parlamentarna oporba ipak poduprijeti sve eventualne odluke vladajućih koje će približiti BiH članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.