temperaturni rekordi

Ljeto u travnju: Šef DHMZ-a otkrio kolike su šanse da se ponovi prošlogodišnji vremenski fenomen

08.04.2024 u 23:00

Bionic
Reading

Nastavljaju se iznimno visoke temperature za ovo doba godine koje su jako neuobičajene za kontinent. Ponegdje su se penjale i do 30 stupnjeva. Zašto već u travnju imamo ljetne vrućine, hoće li biti mraza krajem mjeseca i koliko je vjerojatno da nas opet zadesi olujno nevrijeme kao u Zagrebu prošlog ljeta?

'Ovo su temperature koje bi više odgovarale početku lipnja, nakon vrlo tople veljača i ožujka nastavljaju se visoke temperature i u travnju. U nekim hrvatskim postajama su probijeni rekordi za te mjesece. Imamo jedan dotok toplog zraka, ne samo u Hrvatskoj nego u većem dijelu zapadne Europe. Visoke temperature vidjet ćemo i sutra, a onda nekoliko dana malo niže, ali definitivno jedno toplo razdoblje', rekao je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler za RTL.

Objasnio je i zašto je trenutačno toliko vruće.

'Postoje dva elementa. Jedno su spore, ali sustavne klimatske promjene. Nama se dijelovi Hrvatske zagrijavaju trećinu ili čak pola stupnja više svakih desetak godina, a na to se nadodaju promjene u strujanju, što sada djeluje na područje Hrvatske i zapadne Europe', dodao je šef DHMZ-a.

Mnogi poljoprivrednici strahuju od mraza krajem travnja.

'Razumna je briga, ali trenutno u našim prognozama nema tako niske temperature koje bi upućivale na mraz. Prve rane prognoze sjedeći tjedan pokazuju nešto niže temperature oko 15 stupnjeva u većem dijelu Hrvatske, ali to su ipak temperature koje su puno dalje od temperatura kada se pojavljuje mraz. Preporučujem poljoprivrednicima da prate prognozu, tjedan dana unaprijed možemo dobiti osjećaj dolazi li kakva nagla promjena vremena', kaže Güttler.

Dodaje da za područje Europe postoji signal da će i ovo ljeto biti toplije od prosjeka. 'Ono što znamo na globalnoj razini jest da ipak izlazimo iz jedne tople faze koja je počela prošlog ljeta, a završit će ovog', objašnjava.

Svi pamtimo nevrijeme prošlog ljeta, možemo li očekivati slične situacije?

'Takav tip fenomena je prirodan i on će se događati i dalje, a s klimatskim promjenama sve češće, ali to ipak nije fenomen koji se događa toliko često kao toplinski valovi. Oni se puno češće pojavljuju pet-šest puta tijekom godine', rekao je šef DHZM-a.