JURICA SAVJETUJE

Ljetne nemani (prvi dio)

21.07.2011 u 09:12

Bionic
Reading

Godišnji su počeli. More, rijeke i jezera nas zovu pružajući savršeno osvježenje i opuštanje od svakodnevnih obveza. Ipak, iz prikrajka vrebaju stvorenja, članovi flore i faune koji nam mogu ugroziti zdravlje i upropastiti ljetovanje. Jurica savjetuje kada pružiti prvu pomoć, a kada pohitati do liječnika

Svi jedva čekamo prvo kupanje u moru, što nas veseli kao malu djecu, odnosno vraća nas u to doba. Želimo iskoristiti svaki trenutak godišnjeg jer nam to puni baterije za ostatak godine. Ono što nikako ne želimo je doći u bliski susret s nekom od ljetnih nemani - mali monstrumi čiji smisao života, taj predivni raison d'être isključivo leži u želji da nam zagorčaju život, s tim da nas neki mogu čak i ubiti. Možda je gore i od same smrti ispasti ranjivi slabi mužjak na plaži ili bespomoćno čekati pomoć u lokalnoj ambulanti. Uostalom, tko je vidio da mi, ljudi s najljepšom obalom na svijetu doživimo... češku sudbu na ljetovanju. Česi - taj divan narod koji je čak i tijekom rata imao muda (smijem li to reći?) doći kod nas na godišnji dok drugih nije bilo – oni kao da izgledaju sretni čak i kada krvavih nogu izlaze iz mora. Pozdrav njima i Slovacima koje također nismo zaboravili.

Krenimo s popisom najčešćih nemani koje nas mogu ozlijediti i time upropastiti godišnji. Neke od njih su vezane isključivo uz more, dok nekih ima i u unutrašnjosti zemlje. Jedni se brane ukoliko se osjete ugroženima, dok su drugi paraziti po prirodi.

Meduze

Ticala meduza sadrže otrov koji uzrokuje vrlo bolne ubode, koji kod opasnijih vrsta meduza mogu uzrokovati i smrt – na sreću, kod nas nema takvih vrsta ili su vrlo rijetke. Ubodi su najčešće slučajni, uzrokovani dodirom tijekom plivanja ili neopreznim ponašanjem ako se 'igramo' s njima. Ubod može biti iznimno bolan uz alergijski osip, naticanje, povraćanje i grčeve mišića, naročito ako je zahvaćena veća površina kože, tada tutanj u ambulantu. Prva pomoć: ocat! Isperite i natopite zahvaćeno područje oblozima s octom.

Morski ježevi

Na njih najčešće stanemo tijekom kupanja. Ubod se može osjetiti kroz kratku tupu bol, a javlja se sve dok bodlje ne izvadimo i rana ne zaraste. Prva pomoć: odmah po ozljedi dograbiti pincetu te bodlje pažljivo iščupati pazeći da ne ozlijedimo okolno tkivo. Potom isprati alkoholom te namazati antibiotskom kremom. Kod bodlji ježinaca crni pigment bodlje može obojati potkožno tkivo tako da ponekad nećemo biti sigurni jesmo li u cijelosti izvukli bodlju. Ako su bodlje otišle dublje u stopalo ili dlan, potražite pomoć liječnika. Ne preporučuje se ni najmanje bodlje ostaviti da 'same izađu'.

Komarci

Dok muški komarci žive vegetarijanskim životima, ženke su prave krvopije – bacite oko na prošlogodišnji članak o zaštiti protiv komaraca. Ubodi živciraju svrbežom, posebice ako se češete u snu i ujutro izgledate k’o biblijski gubavac. Češanje će ozlijediti kožu i stvoriti idealne uvjete za infekciju. Prva pomoć: dograbite kocku leda i kružnim pokretima trljajte po mjestu uboda nekoliko minuta. Idealno bi bilo namazati mjesto uboda kremom protiv svrbeža koju možete kupiti i u supermarketima ili antihistaminskom kremom iz ljekarne koja nerijetko sadrži kortikosteroide (ne izlagati kožu suncu!).

Krpelji

Mogu biti zaraženi raznim bolestima, npr. virusnim meningitisom, odvratni su paraziti. Vrebaju iz visoke trave i raslinja. Osim bolesti mogu uzrokovati i alergijsku reakciju, iako najčešće nema mjesta panici. Prva pomoć: pažljivo ih uklonite pincetom. Premazivanje krpelja uljem ili alkoholom nema smisla jer omamljeni krpelj tada može ispustiti više otrova u krvotok.

Pčele

Njihovi ubodi se sve rjeđi jer ih ima sve manje. Prva pomoć: Iako je većina uboda blaga, kod nekih može doći do ozbiljne alergijske reakcije. Tada je potrebno odmah polegnuti osobu te izvaditi žalac. Zatim ubrizgati injekciju epinefrina ili ako je alergičar nema uz sebe odmah nazvati hitnu pomoć. Ako nemate alergiju, izvadite žalac, očistite ubod i stavite led. Možete uzeti i tabletu antihistamina ili namazati ubod takvom kremom.

Zmije

Ugriz zmije, ako pričamo o otrovnici, može biti vrlo ozbiljan i ovisi o količini ispuštenog otrova u tkivo, o mjestu ugriza, dobi i zdravstvenom stanju ozlijeđene osobe. Prije svega je bitno nositi sportsku obuću zatvorenih prstiju. Ugrize shvatite vrlo ozbiljno, posebice ako niste sigurni da li se radilo o otrovnici i odmah se uputite liječniku. Prva pomoć: podvežite nogu ili ruku iznad ugriza. Zaboravite na kaubojske metode sisanja otrova ustima ili zarezivanjem rane nožem te istiskivanjem otrova, tako ćete nanijeti više štete.

Crne udovice

Ženke tog pauka su iznimno otrovne. Najčešće se skrivaju među granjem ili pobacanim komadima drveća. Bol je oštra i jaka, ali u nekim slučajevima je ne mora ni biti. Ugriz ostavlja dva mala paralelna traga, oteklinu uz crvenilo i osjetljivost. Kao i kod zmija, istog trena pohitajte liječniku po protuotrov!

Otrovni bršljan

Kontakt s tekućinom iz bršljana uzrokuje osip kod većine ljudi. Crvenilo i oticanje uz neizdrživ svrbež se javljaju vrlo brzo, a kožni mjehuri već unutar par sati ili dana. Osip traje čak dva do tri tjedna. Blaži osipi se liječe (bez)receptnim lijekovima, dok se za jači osip može dati oralni kortizon. Hladni oblozi čiste vode čine dobro. Ako dođe do infekcije kože, potreban je antibiotik. Sličan tretman vrijedi za sve alergijske reakcije na bilje.