Bayraktar TB2

Litvanci u crowdfunding kampanji prikupili pet milijuna eura za kupnju drona Ukrajini

31.05.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Litvanci su u samo tri i pol dana u crowdfunding kampanji prikupili pet milijuna eura te će ih donirati ukrajinskoj vojsci za kupnju turske bespilotne letjelice Bayraktar za gađanje ruskih snaga. Cilj od 5 milijuna eura prikupljen je u samo tri i pol dana u zemlji od 2,8 milijuna ljudi, uglavnom u malim iznosima od 10 do 500 eura

Inicijator kampanje bila je Laisves TV.

'Prije početka ovog rata nitko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali to je sada normalna stvar. Nešto se mora učiniti kako bi svijet postao bolji', rekla je Agne Belickaite (32), Litvanka koja je uplatila sto eura.

'Već neko vrijeme doniram novac za kupovinu oružja za Ukrajinu i činit ću to do pobjede', rekla je, dodajući da je dijelom motivirana strahom da bi Rusija mogla napasti Litvu. Laisves TV priopćio je da će prikupljena sredstva prebaciti litvanskom ministarstvu obrane, a ono će kupiti dron koji se pokazao učinkovitim posljednjih godina u sukobima u Siriji i Libiji.

Ukrajina je posljednjih godina kupila više od 20 naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 od turske tvrtke Baykar i naručila još 16 komada koncem siječnja. Ta je serija isporučena početkom ožujka.

'Ovo je prvi slučaj u povijesti da obični ljudi skupe novac i kupe nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerojatno', rekao je za Laisves TV Petro Bešta, ukrajinski veleposlanik u Litvi. Baltička država od početka ruske invazije 24. veljače daje potporu Ukrajini.

Početkom travnja Litva je s Latvijom i Estonijom najavila obustavu uvoza ruskog prirodnog plina, a litvanski predsjednik Gitanas Nausėda posjetio je Kijev s poljskim predsjednikom u travnju. Ministarstvo obrane priopćilo je da će u Ukrajinu prenijeti 20 oklopnih transportera M113 i drugu opremu ukupne vrijednosti 15,5 milijuna eura.

Litva je protjerala četvoricu ruskih diplomata u koordinaciji s Bugarskom, Latvijom i Estonijom zbog 'aktivnosti koje su suprotne njihovom diplomatskom statusu i uzimajući u obzir tekuću rusku agresiju u Ukrajini', rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.