oboje desničari

Litva u nedjelju bira predsjednika između dvoje ekonomista

25.05.2019 u 08:01

Bionic
Reading

Kakav god bio rezultat, novi litavski predsjednik bit će ekonomist desnog centra. U drugom krugu izbora u nedjelju suočavaju se bivša ministrica financija te erudit i politički početnik

Ingrida Šimonyte, neovisna zastupnica bliska konzervativcima, pobijedila je u prvom krugu 12. svibnja s malom razlikom, osvojivši 31,13 posto glasova, dok je neovisni kandidat Gitanas Nauseda dobio 30,95 posto.

Analitičari vjeruju da bi u drugom krugu pobijediti mogao Nauseda. Izbori se održavaju paralelno s izborima za Europski parlament.

Programi dvoje kandidata ne razlikuju se puno.

"Nauseda bolje stoji jer privlači širi krug birača na cijelom političkom spektru", smatra Ramunas Vilpisauskas, direktor Instituta za međunarodne odnose i političke znanosti.

"Litva ima snažnu tradiciju neovisnih predsjednika i Nauseda u tome crpu snagu", objašnjava Linas Kojala, šef Centra za istočnoeuropske studije u Vilniusu.

Litva se proeuropskim kandidatima desnog centra odupire sve jačoj euroskeptičnoj struji u Europi i većina birača uvjerena je da im EU donosi prosperitet i sigurnost.

Pobjednik će zamijeniti popularnu predsjednicu Daliju Grybauskaite, koja završava drugi uzastopni mandat, posljednji po zakonu.

"Čelična dama", poznata po svojem odlučnom jeziku kada je riječ o Rusiji, spominje se kao moguća kandidatkinja za predsjednicu Europskog vijeća.

Jaz između bogatih i siromašnih

Pitanja svakodnevnog života dominirala su predizbornom kampanjom.

Litva ima problema s demografijom zbog iseljavanja stanovnika u zapadnu Europu.

Dvoje kandidata obećali su da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih u zemlji koja je članica eurozone i ima 2,8 milijuna stanovnika od kojih gotovo 30 posto živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, posebice na selu.

Rast bi trebao ove godine iznositi 2,7 posto BDP-a, puno više od prosjeka eurozone od 1,1 posto. Predsjednički kandidati, ekonomisti po zanimanju, obećali su da će ga pravednije raspodijeliti.

Savjetnik u privatnoj banci, Nauseda (55) se predstavlja kao "nacionalni kandidat" iznad političkih sukoba i bez regionalnih repova.

Njegovi pristaše, među kojima je bivši predsjednik Valdas Adamkus, vide u njemu novo lice i intelektualca koji bi mogao unijeti sklad u politički život.

Njegovi kritičari smatraju da mu je platforma previše nejasna i da ukazuje na manjak političkog iskustva.

Fan Metallice

Šimonyte (44) obećala je da će se "oduprijeti populizmu" i naglašava svoje političko iskustvo.

Godine 2009., kao ministrica financija provela je stroge mjere štednje zbog gospodarske kontrakcije od gotovo 15 posto.

Liberalna kada je riječ o socijalnim temama, ona podržava istospolna partnerstva, što je kontroverzno pitanje u toj većinski katoličkoj zemlji.

Video snimka na kojoj nakon pobjede u prvom krugu pleše uz pjesmu "Whiskey in the jar" postala je jako popularna na internetu, posebice među mladima.

No njezina uloga u politici štednje nije zaboravljena. "Ja sam protiv Šimonyte zbog rezova mirovina tijekom krize", rekla je umirovljenica Anele Lijuniene. Po njezinom mišljenju, Nauseda je "poštena, elegantna osoba i dobar ekonomist".

Pravo veta

Litavski predsjednik nadležan je za diplomaciju i obranu i ima pravo veta, ali mora se konzultirati s vladom ili premijerom kod imenovanja najviših dužnosnika.

I Nauseda i Šimonyte podržavaju članstvo zemlje u EU-u i NATO-u, koje se smatra glavnim štitovima od Rusije, posebice od aneksije Krima 2014.

Po Linasu Kojali, novi predsjednik morat će se baviti problemima kao što su pozicioniranje zemlje u kontekstu napetosti između EU-a i SAD-a, pitanja sigurnosti povezana s kineskim investicijama i odnosi sa susjednim Bjelorusijom.