ozbiljno upozorenje

Litva, Poljska i Latvija nervozne zbog događanja u Bjelorusiji: Stvari izmiču kontroli!

07.07.2023 u 17:50

Bionic
Reading

Litva, Poljska i Latvija su u petak uoči samita NATO-a u pismu upućenom savezu izrazile svoju zabrinutost glede situacije u Bjelorusiji čiji je predsjednik u četvrtak potvrdio premještanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u njegovu zemlju

Litva, Poljska i Latvija su u petak uoči samita NATO-a u pismu upućenom savezu izrazile svoju zabrinutost glede situacije u Bjelorusiji čiji je predsjednik u četvrtak potvrdio premještanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u njegovu zemlju.

Suradnja između Bjelorusije i Rusije potkopava sigurnost regije i cijelog euroatlantskog prostora, stoji u pismu objavljenom u petak, a koje potpisuju litavski predsjednik Gitanas Nausėda, poljski predsjednik Andrzej Duda i latvijski predsjednik Egils Levits.

Nedugo prije samita NATO saveza, koji će se održati idući tjedan u Vilniusu, trojica šefova država pozvala su na "solidarnost i jedinstvo" kako bi se suprotstavilo onome što su nazvali raznolikim prijetnjama koje proizlaze iz situacije u Bjelorusiji.

Autori pisma optužuju Rusiju da koristi bjeloruski teritorij i resurse za svoj "nezakonit i brutalan napadački rat protiv Ukrajine".

Rekli su da se to očituje sve tješnjom vojnom integracijom Moskve i Minska, a najnoviji primjer toga jest raspoređivanje taktičkog vojnog oružja u Bjelorusiji.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u četvrtak potvrdio premještanje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja u njegovu zemlju.

  • +5
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Izvor: EPA / Autor: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Nausėda, Duda i Levits su također upozorili na moguće učinke prebacivanja boraca plaćeničke skupine Wagner i njezinog osnivača Jevgenija Prigožina u Bjelorusiju. Očekuje se da će Wagnerovi borci otići u Bjelorusiju nakon njihovog neuspjelog pokušaja pobune.

To "bi predstavljalo rizike za političku stabilnost u Bjelorusiji i, kao rezultat, potencijalan gubitak kontrole nad konvencionalnim i nuklearnim oružjem", napisali su.

Dolazak skupine Wagner bi također mogao poslužiti kao poticaj za autoritarno vodstvo u Minsku da dovede još više migranata iz trećih zemalja do vanjskih granica Europske unije kako bi pritisnuo zapad, dodali su trojica predsjednika.