SEDAM MINISTRICA

Litva dobila rodno najuravnoteženiju vladu na istoku EU-a

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2020 17:52
  • Objavljeno 11.12.2020 u 17:52
tportal

Izvor: EPA / Autor: STR

Litavska vlada desnog centra koja je prisegnula u petak pod premijerkom Ingridom Šimonyte postala je rodno najuravnoteženija vlada na istoku Europske unije

Šimonyte, jedina čelnica vlade u istočnim državama EU-a, imenovala je sedam ministrica i osam ministara.

Bugarska je nakon Litve istočna članica s najvećim brojem žena u vladi – njih sedam od ukupno 19 ministara. Najgore je u Poljskoj gdje je na 20 ministara samo jedna žena. Hrvatska ima četiri od ukupno 16 ministara.

Obje stranke koje su u koaliciji sa strankom Šimonyte, pobjednicom izbora u listopadu, predvode mlade političarke, a devet ministara u novoj vladi mlađe je od 40 godina.

„Lakše je kad znate šta trebate“, rekla je 46-godišnja premijerka nakon prisege, govoreći o rodnoj ravnopravnosti u svojoj vladi, prvi put u povijesti Litve, prenosi Reuters.

Nekoliko mjeseci 2019. litavska vlada nije imala nijednu ženu, a tadašnji premijer Saulius Skvernelis branio se da su „kvalitete, kompetentnost i profesionalizam“ važniji od rodne ravnopravnosti.

U Europskoj uniji rodno ravnopravne vlade imaju i Belgija, Francuska i Španjolska, a Austrija, Finska i Švedska imaju žensku većinu.

Šimonyte je bila ministrica financija tijekom krize 2009. i 2010.

Godine 2019. se ta političarka koja za sebe kaže da je ljubiteljica glazbenog sastava Metallica neuspješno kandidirala za predsjednicu.

Na čelu vlade ženu imaju i Danska, Finska i Njemačka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!