VESNA PUSIĆ:

'Lipanj ne smije 'pasti'!

20.04.2011 u 09:35

Bionic
Reading

'Ne završimo li pregovore do lipnja, izgubit ćemo ne samo 14,8 milijardi kuna iz kohezijskih fondova za 2013. godinu, nego i mogućnost sudjelovanja u odlučivanju o proračunu EU-a od 2014. do 2020. godine. Ako ne sjedimo za stolom za kojim se dijele novci, teško da će netko drugi voditi računa o našim interesima'

Zaključila je to Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om, nakon što je jučer u Osijeku saznala da je Hrvatska zatvorila još dva poglavlja u postupku pristupanja – ono koje regulira poljoprivredu i ruralni razvoj te korištenje europskih fondova. Postavljeni rok u lipnju možemo dostići nastavimo li predano raditi na ispunjavanju preostalih uvjeta, a ako ne uspijemo, Pusić ne očekuje završetak prije sljedećeg proljeća.

Prema sadašnjoj podjeli Hrvatske na sjeverozapadnu regiju (sa Zagrebom), priobalje i Slavoniju, najviše je stradala prva, jer joj BDP po glavi stanovnika podiže Zagreb, pa će sredstva iz kohezijskih fondova EU-a moći koristiti samo do 2013. godine. Priobalju je zbog nižeg prosječnog BDP-a dan rok do 2031. godine, a Slavoniji do čak 2074. godine!

'U pregovaračko stajalište o regionalnoj politici unijeli smo pravo Hrvatske da, temeljem rezultata popisa stanovništva, uspostavi nove statističke regije. Smatramo da Zagreb ima više od 800.000 stanovnika te udovoljava kriteriju za postojanje samostalne regije, a to bi i sjeverozapadnoj Hrvatskoj omogućilo kvalificiranje za dulje korištenje kohezijskih fondova', napominje Vesna Pusić.

Pad potpore javnosti pristupanju EU ne zabrinjava je, jer sličan smo slučaj imali i u ožujku 2005, nakon uhićenja generala Ante Gotovine.

'Podrška je tada za dva tjedna pala dvadeset postotnih poena, no kada smo u listopadu počeli pregovore, potpora pristupanju je u roku deset dana porasla za 18 postotnih poena. Do referenduma je dosta vremena i kada na kraju pitamo hrvatske građane pripada li Hrvatska Europi i politički, kao što joj pripada povijesno i kulturalno, uvjerena sam da će naš odgovor biti 'da'', zaključila je Vesna Pusić.