SINDIKAT PREPOROD

Linićev proračun - najtužniji dokument u povijesti hrvatskog školstva

26.11.2012 u 16:45

Bionic
Reading

Članovi Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod pridružit će se štrajku koji je za četvrtak, 29. studenoga, najavila Matica hrvatskih sindikata ako ne uspije postupak mirenja, izvijestio je danas novinare čelnik Preporoda Željko Stipić te objasnio da je isključivi razlog njihova štrajka sporost u rješavanju pitanja smanjenja plaća učitelja i nastavnika.

Predsjednik Preporoda istaknuo je da članovi toga sindikata neće štrajkati ako u postupku mirenja dobiju odgovor na pitanje hoće li, kada i kako biti riješen veliki problem učitelja i nastavnika, a to je Vladina odluka iz srpnja ove godine o smanjenju njihovih plaća za tri, pet, sedam i devet posto, pa je tako, rekao je, naše traženje sažeto u onih već poznatih '3,5,7,9'.

Dodao je kako je riječ o 'eklatantnoj socijalnoj neosjetljivosti socijaldemokratske vlade kojoj je uspjelo ono što prethodnima nije - ujediniti one sindikate za koje se to činilo nemoguće', te da je štrajk, prema Statutu toga sindikata, 'posljednje sredstvo u borbi za interese članova i pokreće se kada su druge mogućnosti iscrpljene'. S tim u vezi podsjetio je da su predstavnici Preporoda taj problem pokušavali riješiti u dijalogu s mjerodavnim ministrima Željkom Jovanovićem i Mirandom Mrsićem, ali bez uspjeha.

Zato članovi Preporoda neće održati nastavu u četvrtak, 29. studenoga, a na novinarsko pitanje očekuje li da će im biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku, Stipić je tek kratko odgovorio da nastavnici moraju odraditi nastavni program.

Osvrnuo se i na prijedlog državnoga proračuna za 2013. godinu rekavši da je to 'najtužniji dokument u povijesti hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava i očito je da aktualna vlast Sizifov posao smanjenja javne potrošnje namjerava ostvariti uglavnom na uštedama u osnovnom i srednjem školstvu'. Dodao je da se najveće uštede namjeravaju ostvariti na plaćama zaposlenih - 136 milijuna kuna manje u osnovnom školstvu i 146 milijuna kuna manje u srednjem školstvu.

Stipić je spomenuo i najnoviju ponudu vlade od 24. studenoga prema kojoj bi se, kada je riječ o naknadi troškova prijevoza zaposlenima koji na to imaju pravo, akontiralo 50-ak posto onim zaposlenicima kojima troškovi prijevoza predstavljaju 30 posto plaće. Istaknuo je da taj prijedlog ne zadovoljava Preporod te u ime toga sindikata izrazio razočaranje odnosom vlade prema obrazovanju jer se na prvi proračun moglo gledati kao na nesnalaženje, ali drugi je opasan i vodi do toga da ćemo na kraju mandata ove vlade imati pet do šest milijarda novoga zaduženja.