NEMA PRODAJE U BESCJENJE

Linić: Ponuda Erste banke za HPB je preniska

12.12.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, da Vlada nije prihvatila ponudu Erste&Steiermaerkische banke (ESB) za kupnju Hrvatske poštanske banke (HPB) jer je ponuđena cijena, od 790 milijuna kuna, dosegla tek 54 posto visine kapitala HPB-a

To je za Vladu preniska cijena, a k tome nije konačna jer ESB inzistira da država jamči za rizike koji se mogu pojaviti iz sudskih tužbi ili potrebnih rezervacija HPB-a, napominje Linić.

Ističe da država treba novac od privatizacije, ali ne pod uvjetima kakve nudi ESB te dodaje da će HPB nastaviti poslovati kao državna banka.

Linić kaže da građani poklanjaju sve veće povjerenje HPB-u i da će uprava te banke uspjeti riješiti sve loše plasmane iz razdoblja za koje se vode postupci protiv odgovornih osoba.

'Smatramo da sadašnja uprava može nositi teret posla i da za HPB nema problema', rekao je Linić.

Dodaje da neuspjeh privatizacije znači manje novaca za proračun zbog čega će isplate biti usporene, ali da Vlada ne prodaje u bescjenje.

Vlada je danas odbila obvezujuću ponudu Erste&Steiermaerkische banke za kupnju 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke.

ESB je bio jedini koji je podnio obvezujuću ponudu, jer je OTP banka odustala.

ESB je ponudio 905,71 kunu po dionici, što je 232,29 kuna manje nego u neobvezujućoj ponudi, a 790 milijuna kuna koliko bi ESB prema svojoj ponudio platio za kupnju HPB-a, tek je 54 posto ukupne kapitaliziranosti te banke.