SKANDAL OKO BIVŠEG MINISTRA

Linić: Očekujem i daljnje podvale!

11.09.2015 u 14:07

Bionic
Reading

Dok bivši ministar financija Slavko Linić tvrdi da su aktivnosti policije u njegovu slučaju otišle toliko daleko da spadaju u izvidne radnje te je policija o tome trebala izvijestiti i DORH, načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić kaže da u Linićevu slučaju nije započeto ni kriminalističko istraživanje, a prije upletanja DORH-a policija je dužna potvrditi ili eliminirati operativna saznanja. Što je od toga bliže istini?

'Policija je ovlaštena i bez naloga državnog odvjetnika prikupljati potrebne obavijesti. DORH u pravilu postupa protiv osoba s imenom i prezimenom, a policija je široko ovlaštena ići u pravcu utvrđivanja postojanja kaznenog djela i utvrđivanja identiteta počinitelja, dakle i protiv nepoznatih osoba, prikupljajući pritom obavijesti od građana, državnih tijela ili drugih pravnih osoba. E ako se tu nešto iskristalizira, odmah moraju obavijestiti DORH. Međutim, to je vrlo osjetljivo pitanje i tu je važna procjena onoga tko u policiji prikuplja obavijesti', objašnjava Branko Šerić za tportal.

Policija ima velike ovlasti u procjeni jer bi, u suprotnom, svaka anonimna prijava trebala biti provjeravana i svi bismo se našli u potencijalnoj opasnosti da budemo provjeravani. To bi pak moglo ići dotle da susjedi prijavljuju povjerenika stanara za zloupotrebu položaja jer je novac od pričuve usmjerio u uređenje svog kupatila.

S obzirom na to da iz navoda ministra Ranka Ostojića i Vitomira Bijelića proizlazi da je slučaj Linić stavljen ad acta, ima li uopće temelja za daljnju raspravu o njemu u predizborno vrijeme?

'Mislim da nema i da uopće nije za raspravu. Ni bih dao za pravo nikome, ni Liniću ni ministru Ostojiću. Zaista mi se čini kao da se radi o jednoj internoj stvari koja je izišla van upravo u svrhu izvlačenja potencijalnog prljavog veša. Razumijem i Linićevu ogorčenost, jer ga je ista osoba prvo branila, a onda ga napada, ali to se sad izvlači u predizborne svrhe. Ali ovo je, po meni, samo početak. Bit će još toga, i ne samo iz prošlosti', najavljuje Branko Šerić, ne želeći otkriti na što konkretno misli. Na napomenu da su slične najave stizale i od ministra Borisa Lalovca, ali se još ništa ne događa, kaže: vidjet ćemo. Do izborne šutnje ima još puno vremena.

Slavko Linić tvrdi da je policija bila dužna prijaviti DORH-u da je zatražila intervenciju Ureda za sprječavanje pranja novca, jer od tog trenutka 'to više nisu nisu operativne obrade, već izvidna radnja o kojima se obavještava DORH u 24 sata'.

Linić: Očekujem i daljnje podvale

Komentirajući za tportal osjetljivi tajming objave PNUSKOK-ovog zahtjeva, zbog čega se sad cijeli slučaj tumači u kontekstu predizborne kampanje, naglašava da taj dokument nije dobio on, već mediji.

'Kad se to pojavilo, opet se moglo govoriti o nekakvoj Linićevoj sprezi i nošenju novca, ali se to nije dogodilo - ovdje su mediji išli sasvim drukčije, fokusirajući se na to da su me ipak istraživali iako su tvrdili da nisu. Tvrdim da to sigurno nije otišlo iz Ureda za sprječavanje pranja novca; otišlo je iz policije, ali s ciljem moje diskreditacije', kaže Linić.

Zašto bi, međutim, netko u Vladi izvodio tako visokorizičnu operaciju, koja im se može obiti o glavu? Je li im Linić tolika prijetnja?

'Pa hvala Bogu. Nisu razmišljali. Znate li što će im se dogoditi u 8. izbornoj jedinici? Tamo njihovi veliki, ugledni ljudi ne idu na liste. IDS ne ide s njima, a pojavljuje se Slavko Linić zajedno s ostalima. Što mislite, kakav će rezultat ostvariti u 8. izbornoj jedinici? Sigurno, treba Linića kriminalizirati. Očekujem ja i dalje podvale. Vidjet ćete ih. Milanović nije zaboravio Spačvu, vidjet ćete, opet će izaći van. Što njega briga DORH, da je u tom predmetu vrlo jasno rečeno da nije bilo nezakonitosti niti štete za državni proračun. On će utvrditi da ima', kazuje Linić.

Dodaje da je Milanoviću sad pošlo po krivu, jer su mediji bili šokirani time da je on ipak bio pod istragama, suprotno tvrdnjama vladajućih. A što bi bilo da mediji nisu tako odreagirali, pita se, odgovarajući da bi se pisalo o tome da pere novac, da su u sve uključene američke služe, da ima vilu... Upozorava na tezu koja se provlači iz Ureda premijera da je sam sebe prijavio, a prijava kao takva uopće ne postoji.

'To su opasni ljudi, ako se tako zabavaljaju sa mnom za kojeg znaju da ga neće ustrašiti, što mislite kako se obračunavaju s neistomišljenicima, neposlušnima... Takvih u stranci više takvih, svi gledaju u pod i dižu ruke. Što mislite zašto?', zaključuje Linić.

'Nema nikakve istrage protiv Slavka Linića'

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, podsjetimo, kazao je da policija ima obvezu provjeriti određene navode upravo zato da spriječi eventualno lažne optužbe, prije nego što dođe do izvida. Prvu, najnižu razinu čine policijske radnje, temeljene na Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, prema kojemu je policija obvezna provjeriti operativnu informaciju. Kad bi se pokazalo da su te sumnje opravdane, išlo bi se na izvide, a o tome se obavještava državni odvjetnik koji jedini može donijeti rješenje o pokretanju istrage.

'Prema tome, nema nikakve istrage protiv Slavka Linića, ni danas. Preduvjet je za pokretanje istrage skidanje saborskog imuniteta, pa bi Slavko Linić znao da je to slučaj. Poruka koja se šalje o tome da policija ne smije istraživati sumnje potpuno je kriva. Ne samo što su dužni po zakonu postupati po operativnoj informaciji nego postavljam pitanje jednakosti pred zakonom', kazao je Ostojić na jučerašnjoj presici.

Linić se pak poziva na to što je PNUSKOK zatražio od Ureda za sprečavanje pranja novca da ga istraži temeljem, kako su naveli, operativnih saznanja koji ukazuju na to da je on radio nezakonite radnje. 'Oni su proveli operativne istrage, imaju saznanja i temeljem toga traže se izvrši provjera jesam li iznosio novac. Prema tome, ovo su izvidne radnje, i radnje koje su daleko odmakle od izvidnih ako Ured na temelju zahtjeva USKOK-a kreće i u međunarodne institucije', kazao je Linić gostujući u sinoćnjem Otvorenom HRT-a.
Govoreći općenito o radu policije, Vitomir Bijelić istaknuo je da policija, između ostalog, provodi kriminalistička istraživanja što je širi pojam od usko određenih izvida.

'Kriminalističko istraživanje propitivanje je najnižeg stadija neosnovane inicijalne sumnje koja počiva na temelju operativnih saznanja. Policija je, prije nego što involvira državnog odvjetnika u fazu izvida, dužna potvrditi ili eliminirati ta početna saznanja provedbom policijskih ovlasti, u čijem se sustavu ne prikupljaju dokazi već se to radi kroz izvide', kazao je Bijelić opovrgavajući da se u Linićevu slučaju radilo uopće o kriminalističkom istraživanju već su u pitanju bila 'operativna saznanja' čiji je izvor bio jedan policijski službenik.