FISKALNA INSTALACIJA

Linić bi se ponosio ovim obrtnikom

22.07.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Dok u Dubrovniku ugostitelji svakodnevno preko medija plaču i kukaju kako im poreznici zagorčavaju živote i uništavaju posao, prizor s bračkog Zlatnog rata govori kako su dovoljni jedan akumulator, gajba piva te laptop pa da nestane straha od poreznika

Zahvaljujući ovoj instalaciji na jednoj od najljepših hrvatskih plaža, Zlatnom ratu na otoku Braču, kad platite parking, uredno dobijete fiskalni račun.

Unatoč mnogim kritičkim povicima, vapaju ugostitelja na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je inspekcija od početka 2013. zapečatila oko 40 objekata, Linićev rat s ciljem da utjera sve poreze i suzbije sivu ekonomiju većina građana odobrava. Prošlotjedno istraživanje agencije Ipsos Puls za potrebe Nove TV pokazalo je da Linićevu kontroverznu mjeru uvođenja fiskalnih blagajni podupire čak 81,6 posto građana, dok joj se protiv samo 15,8 posto.

Glas Slavonije navodi kako smo samo na utajama poreza država godišnje biva zakinuta za milijardu i pol do dvije milijarde kuna, a očekuje se da bi već dogodine fiskalizacija trebala 'vratiti' u proračun milijardu kuna.

Problem je u tome što siva ekonomija u Hrvatskoj uzima čak trećinu BDP-a. Dok se u većini europskih zemalja te EU-a u cjelini bilježi pad sive ekonomije, u Hrvatskoj se ona i dalje žilavo drži.