UHVAĆEN NA DJELU

Limar uzgojio 167 stabljika indijske konoplje

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 06.09.2010 19:16
  • Objavljeno 06.09.2010 u 18:28
INDIJSKA KONOPLJA MARIHUANA

INDIJSKA KONOPLJA MARIHUANA

Izvor: tportal.hr / Autor: policija/mup

Zbog neovlaštene proizvodnje marihuane, odnosno uzgoja 167 stabljika indijske konoplje, protiv Stjepana Roceka, 53-godišnjeg autolimara iz Žarovnice, podignuta je optužnica zbog zlouporabe opojnih droga

Optuženog varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je u cilju pribavljanja protupravne imovinske dobiti od početka svibnja uzgojio 103 stabljike indijske konoplje na zemljištu iza dvorišta svoje kuće, a 64 na zemljištu u predjelu Paraki u Kameničkom Podgorju, i to visine od 40 do 247 centimetara. Kod nasada indijske konoplje zatekli su ga i uhitili djelatnici PU varaždinske koji su tu bili u zasjedi.

Tijekom ispitivanja u istrazi okrivljenik je poricao počinjenje kaznenog djela. Rekao je da je išao u šumicu iza svog auto-otpada jer je čuo neke šumove, što nije rijetko jer dolaze Romi koji kradu auto-dijelove. Kad je došao bliže, vidio je nasad indijske konoplje na parceli koju ne koristi. To ga je razljutilo i šokiralo, pa je počeo trgati biljke kako bi ih uništio, a u tome ga je zatekla policija.

Na parceli u predjelu Paraki, kako je dodao, 1. svibnja kukuruz je posijao susjed kojeg je to zamolio. Idućeg dana susjed je poprskao parcelu i sredstvom protiv korova, nakon čega više nije dolazio niti mu je poznato tko bi uzgajao indijsku konoplju na njegovoj zemlji, iako je očigledno netko iskoristio nepristupačnost terena.

Obranu okrivljenika međutim Županijsko državno odvjetništvo ne smatra istinitom, već smišljenom u cilju otklanjanja kaznene odgovornosti jer drži da se iz ostalih utvrđenih činjenica nedvojbeno može zaključiti da je upravo on uzgajao indijsku konoplju na dvjema utvrđenim parcelama.

Naime, iako su međusobno udaljene, obje parcele u vlasništvu su okrivljenika, odnosno njegove majke. Štoviše, kako se upozorava u optužnici, kod stabljika na parceli kod njegove kuće zatekli su ga 4. kolovoza djelatnici PU varaždinske.

'Iz iskaza policijskih djelatnika može se zaključiti da okrivljenik uopće nije bio iznenađen niti ljut niti šokiran kad je došao na parcelu. Nakon što se približio indijskoj konoplji utabanom stazom, iščupao je dvije biljke i odložio ih na stazu. Zatim je ušao dublje u nasad, iščupao još nekoliko biljaka koje je također odložio na stazu, nakon čega je uhićen', navodi se u optužnici te dodaje kako je okrivljenik čupao biljke za koje je utvrdio da su zrelije, a ne nasumice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi