NEUHVATLJIVI GRADONAČELNIK

Lijepom Našom (i BiH) uz Milana Bandića

18.08.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Gradonačelnika Bandića ne može se uhvatiti ni za glavu ni za rep. Čim negdje dođe, još brže i ode, a njegova služba za informiranje ima pune ruke posla sa slanjem priopćenja medjima o kretanju svojeg šefa. Otvara vrtiće, obilazi gradilišta, a što je najzanimljivije, u kolovozu se odlučio na mini turneju Hrvatskom, ali i šire. Govori li to išta o njegovim ambicijama, za koje je svojedobno sam izjavio da sežu 'preko Medvednice', ili se Milan jednostavno malo odlučio odmoriti od metropole

Svi oni koji se upuštaju u nezahvalno kalkuliranje tko bi mogao imati najviše uspjeha na predstojećim predsjedničkim izborima, slažu se u jednom. Bandić, kada bi se kandidirao, zasigurno bi dospio u drugi krug. Iz njegova stožera i dalje o tome nema ni riječi. No neupućeni promatrač iz Bandićeva bi kretanja vrlo lako mogao zaključiti da nije riječ ni o čemu drugom već o uvertiri za predsjedničku kampanju. Jer lokalni su izbori pokazali da je gradonačelnik odavno prerastao svoju stranku, ali i sam grad Zagreb.

Bandićevo kretanje u kolovozu izgledalo je ovako:
10. 8. - Bonu Voxu i članovima grupe U2 uručio medalju Grada Zagreba
11. 8. - Novi Vinodolski
13. 8. - Manifestacija Virske noći
14. 8. - Vukovar, Virovitica, Crikvenica
15. 8. - Bandić se za Veliku Gospu vraća u Zagreb; posjećuje marijanska svetišta Remete i Stenjevec
16. 8. - susreće se s raseljenim Posavljacima u Ceru
17. 8. - Bandić je u Sarajevu

Bandić kaže da izvan Zagreba putuje na poziv svojih prijatelja. Tako je, na poziv tamošnjeg načelnika, posjetio Hrvatsku Kostajnicu, u Vukovaru je obišao kolege SDP-ovce, a na Vir je također došao na poziv SDP-ova načelnika Kristijana Kapovića.

U njegovu Uredu za informiranje poslali smo upit kakve Grad Zagreb i njegovi stanovnici imaju koristi od gradonačelnikovih izleta, i naravno koliko se za to izdvaja novca iz gradske blagajne. Rečeno je da se gradonačelnik u sklopu međugradske suradnje Grada Zagreba 'odaziva pozivima kolega iz hrvatskih općina i gradova na obilježavanje događanja značajnih za te općine i gradove', stoji u priopćenju.

Na pitanje koliko to košta i kakve Zagreb koristi o toga ima, nije nam odgovoreno, već su nas preusmjerili na internetsku stranicu Grada na kojoj, kako kažu, možemo naći detalje o međugradskoj i međunarodnoj suradnji Grada Zagreba. U toj je rubrici na www.zagreb.hr naveden jedino Bandićev posjet Vukovaru u prosincu 2008. Toliko o dostupnosti informacija.

Dok je kolovoz rezerviran za putovanja po Hrvatskoj i šire, Bandić se u srpnju bavio tipičnim zagrebačkim dužnostima. Posjećivao je brojna gradilišta, otvarao ljetne kulturne manifestacije, postao je kum Tini i Tilenu Dedić (113 i 114 kumstvo), pustio u promet 116, 117 i 118 niskopodni tramvaj…

No propustio je pojaviti se na predstavljanju proširenja parkirnih zona u Zagrebu, što je definitivno najznačajniji ljetni gradski događaj. Rečeno je da je 'spriječen drugim obavezama'. Važniji od parking zona, koje su odmah nazvane 'Bandićev harač', bio je susret s provincijalom Družbe Isusove u Hrvatskoj te sastanak s filmašem Brankom Lustigom, počasnim predsjednikom Festivala židovskog filma, kojem je Bandić pokrovitelj.

Neumorni gradonačelnik očito na godišnjem odmoru nije bio. Služba za informiranje i o tome šuti. No s obzirom na prekrcan raspored i činjenicu da dnevno spava samo pet sati, odmor bi mu itekako dobro došao.

Bandić je osobno ispratio sve grupe djece hrvatskih branitelja na more
Za Veliku Gospu u Stenjevcu
Na Sarajevo Film Festivalu