liječnici specijalizanti

Liječnička komora o robovlasničkim ugovorima: Hitno ih ukinite

19.02.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je u ponedjeljak hitnu saborsku proceduru za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima bi se ukinuli tzv. robovlasnički ugovori koji su liječnike specijalizante određeno vrijeme vezali za ustanovu koja ih je poslala na specijalizaciju

Hitna procedura je nužna da zakon bude donesen u ovom sazivu, tj. prije izbora, poručuje u priopćenju predsjednik Komore Krešimir Luetić.

Nekoliko tisuća liječnika s robovlasničkim ugovorima žurno iščekuje da Vlada usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi konačno, ukidanjem prakse robovlasničkih ugovora, trebao zaustaviti dugogodišnje kršenje ustavnih prava liječnika, kažu u Komori.

Ističu da su ti ugovori, u slučaju ranijeg prestanka radnog odnosa, specijalizantima i specijalistima oduzimali pravo na zarađene i odrađene plaće.

"U iznimno teškoj situaciji nalazi se više od tisuću liječnika s osobnim zadužnicama ili solemniziranim ugovorima kojima prijeti opasnost da ih bolnica ili dom zdravlja, u slučaju ranijeg otkaza, ovrše za visoke iznose”, upozorava Luetić.

Na temelju predloženih zakonskih izmjena, liječnici će biti oslobođeni plaćanja dosadašnjih penala u slučaju da, prije isteka ugovora, odu iz bolnice koja ih je poslala na specijalizaciju. Ubuduće će moći otići raditi kamo žele, uz plaćeni trošak edukacije od najviše 7000 eura.

U Komori upozoravaju da se liječnicima ustavno pravo na zaradu ne može oduzimati ni pod krinkom troškova zdravstvenih ustanova niti kroz manipulativne optužbe o slomu zdravstvenog sustava.

Kadrovski deficit liječnika s kojim se suočavaju sve države Europske unije nigdje se u Europi, osim u Hrvatskoj, ne rješava robovlasničkim ugovorima i kažnjavanjem liječnika, poručuju iz Komore.