medicinska etika

Zibar o slučaju bolnice u Sisku: Zatražili smo očitovanja, mi ne donosimo sankcije

10.05.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) Lada Zibar izjavila je u srijedu da su zatražilli očitovanje sisačke bolnice i ravnatelja o slučaju smještaja pacijentica na istom ležaju, ali i istaknula da oni ne donose sankcije

"Već smo zatražili očitovanje sisačke bolnice, odnosno ravnatelja vezano uz taj događaj,", izjavila je Zibar novinarima nakon što je nalaz zdravstvene inspekcije o slučaju u sisačkoj bolnici proslijeđen na postupanje Komori.

Upit za očitovanjem poslan je krajem prošlog tjedna ravnatelju Tomislavu Dujmenoviću, rok za odgovor je 15 dana i još ga nisu dobili, rekla je Zibar.

Objasnila je i da Povjerenstvo kojemu je na čelu, ne donosi nikakve sankcije već su one u domeni Časnog suda Komore koji može odlučiti o izricanju opomena ili pak oduzimanju licence.

Istaknula je i kako je Komori apsolutno neprihvatljivo to što se dogodilo u sisačkoj bolnici, gdje su dvije pacijentice smještene na isti ležaj.

Na zajednički ležaj smjestilo ih je osoblje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) 14. travnja zbog preopterećenosti odjela, utvrdila je Komisija za unutarnji nadzor.

Fotografiju pacijentica prvo je objavljena na Facebooku udruge Hitna uživo 194.

Ministarstvo zdravstva danas je izvijestilo da je zbog tog događaja, a nakon nalaza zdravstvene inspekcije, podignut optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv ravnatelja Tomislava Dujmenovića i sisačke bolnice, a ravnatelj je prethodno smijenio voditelja OHBP-a.

O inspekcijskom nalazu obaviještena je Hrvatska liječnička komora, odnosno njezina povjerenstva za stručna pitanja te za etiku i deontologiju zbog nepravodobnog poduzimanja mjera s ciljem preveniranja smještaja pacijentica na isti ležaj.

Zibar je pojasnila da je Komora inače nadležna za postupanje samo prema liječnicima koji su njezini članovi, što znači da ne mogu postupati u odnosu na cijeli sustav.

"Mi ćemo pogledati sve u što su uključeni liječnici u tom događaju i zatražiti njihovo očitovanje", rekla je.

Istaknula je i da se neće donositi "ad hoc" odluke, nego će se o slučaju raspravljati na sjednici sedmeročlanog povjerenstva.

Upitana treba li otići ravnatelj sisačke bolnice, odgovorila je da Komora ne može tražiti smjenu ravnatelja dok ona ne može davati političke izjave.