pozdravljaju odluku

Liječnička komora o Laucovoj smjeni: Njegovi neznanstveni populistički istupi nanosili su štetu borbi protiv pandemije

16.11.2021 u 21:04

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozdravila je u utorak najavu odluke premijera Andreja Plenkovića o razrješenju Gordana Lauca iz Vladina Znanstvenog savjeta te podsjetila da je Laucovu smjenu tražila još u srpnju "zbog njegovih destruktivnih javnih istupa"

HLK podupire i današnju izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša o višemjesečnoj, kontinuiranoj štetnosti javnog djelovanja Gordana Lauca, no ističe kako je to stručnoj i općoj javnosti poznato već mjesecima.

"HLK je još u srpnju ove godine, daleko prije četvrtog vala epidemije, Vladi Republike Hrvatske uputila zahtjev za Laucovim razrješenjem. Njegovi destruktivni javni istupi kojima je uporno omalovažavao opasnost od bolesti COVID-19 te dovodio u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti, dodatno su narušavali povjerenje građana u institucije i znanost", stoji u priopćenju.

Lauc je, dodaju, u medijima obilato koristio autoritet i legitimitet člana Znanstvenog savjeta, a njegovi neznanstveni populistički istupi nanosili su štetu borbi protiv pandemije.

Iznošenje neutemeljenih stavova, dvojbenih izjava te kontradiktornih preporuka građanima o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dodatno je doprinijelo nedovoljnoj razini cijepljenosti, ocjenjuju u HLK.

"Kada to radi član Vladinog Znanstvenog savjeta, onda to postaje i institucionalni problem. Stoga bi za borbu s pandemijom bilo značajno više učinkovito da je Vlada pravovremeno prihvatila upozorenja strukovnih organizacija, struke i istaknutih znanstvenika o neodgovornosti i neprihvatljivosti javnog djelovanja Gordana Lauca".

HLK smatra i kako je dosadašnja primjena covid potvrda, u Europi i u Hrvatskoj, jasno pokazala njihovu dvostruku korist. Ona rezultira ranom detekcijom zaraženih i asimptomatskih necijepljenih građana, a utječu i na porast broja cijepljenih. U zdravstvu se tako od početka njihovog uvođenja do danas broj onih koji se moraju testirati smanjio čak za dvije trećine. Njihova uspješnost i korisnost u borbi s pandemijom je nepobitna.

Iz HLK poručuju kako je Hrvatska došla na korak do strašne brojke od 10.000 preminulih od covida te cijepljenje, uz pridržavanje epidemioloških mjera, spašava živote. Stoga u ime svih hrvatskih liječnika, još jednom pozivaju svakog građanina Hrvatske da se cijepi i tako zaštiti sebe i druge.

"Cilj nam je svima zajednički: dostupan zdravstveni sustav za svakog pacijenta i što manji broj budućih smrti", kažu u HLK.