punktovi za administriranje

Liječnici se guše u administraciji, HSU: Umirovljenici nisu zaslužili prositi za svoje zdravlje

15.05.2024 u 13:24

Bionic
Reading

U zagrebačkom Domu zdravlja Centar nisu još uvijek zaposleni administratori iako ih je prije više od dvije godine najavilo resorno ministarstvo kao pomoć liječnicima i medicinskim sestrama, upozorila je u srijedu zagrebačka organizacija Hrvatske stranke umirovljenika (HSU)

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti administrativni poslovi guše i lječnike i medicinske sestre - od pisanja doznaka do otvaranja bolovanja i mailova. Liječnici zbog toga ne mogu adekvatno obavljati svoj posao, a sestre se ne mogu posvetiti njezi pacijenata, istaknula je na konferenciji za novinare Biserka Dumnica, stomatologinja u Domu zdravlja Centar i kandidatkinja na listi HSU-a za Europski parlament.

Kaže da administratora nema ni u ostalim domovima zdravlja u Zagrebu, unatoč tome što je Ministarstvo zdravstva davno najavilo punktove za administriranje u svrhu rasterećenja obiteljskih liječnika u sklopu reforme zdravstva.

Zagrebački HSU uputio je na konferenciji niz kritika na račun zdravstvene skrbi u Zagrebu i zbrinjavanja otpada.

U Hrvatskoj živi 800 tisuća stanovnika u dobi od 60 do 75 godina, što predstavlja izazove u socijali, zdravstvu i mirovinskom sustavu i traži zaokret u promišljanju politika i kreiranju mjera, izjavila je nositeljica liste HSU-a za Europski parlament Ema Culi.

Hrvatskoj stranci umirovljenika glavni je cilj zdrav i održiv život umirovljenika i starije populacije, poručila je.

"Samo u Zagrebu živi oko 188 tisuća umirovljenika. Oni nisu zaslužili prositi za svoje zdravlje i čekati na kilometarskim listama za pregled ili zahvat, jer dok dođu na red, možda netko od njih više neće biti živ", istaknula je Culi.

Kaže kako je česta praksu i da se pacijente, naročito starije dobi, nakon duljeg čekanja u redu obavještava kako ne radi informacijski sustav ili su neispravni dijagnostički uređaji.

Na građane starije dobi djeluje i loša kvaliteta zraka u Zagrebu koji se guši u smeću. Posebno su na udaru astmatičari i plućni bolesnici, rekla je Culi.

"Smatramo da se ta situacija hitno mora okončati. Podsjećamo da je zagrebački gradonačelnik (Tomislav Tomašević) dobio izbore upravo na tragu obećanja - da će grad biti čist i da će se smeće reciklirati", rekla je Culi te primijetila kako u Zagrebu nema ni traga od zelene tranzicije, zdravog i održivog života.