OBITELJSKA MEDICINA

Liječnici optužili Milinovića da manipulira podacima

24.12.2008 u 12:32

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću, optužujući ga da je na tiskovnoj konferenciji u utorak 'iznio netočnosti i manipulirao podacima'

U pismu naglašavaju kako ne postoji javno dostupan i provjerljiv projekt zdravstvene reforme s vremenskim planom i nositeljima pojedinih aktivnosti i odgovornosti.
Također nisu razrađene ni simulacije utjecaja novih zakonskih propisa na pojedine dijelove zdravstvenog sustava, program zbrinjavanja liječnika koji će bankrotirati provedbom reforme, kao i program zbrinjavanja pacijenata koji će ostati bez svoga obiteljskog liječnika.

Nisu razrađeni niti preventivni programi na državnoj i lokalnoj razini, kao i na razini doma zdravlja, programi i propozicije udruživanja ordinacija obiteljskih liječnika u grupne prakse.

Ne postoje dostatna proračunska sredstva za osiguranje zadovoljavajuće razine kvalitete i organizacije primarne zdravstvene zaštite, a osobito obiteljske medicine.
Po ocjeni Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, kreatori reforme su nekompetentni i ne poznaju stvarnu organizaciju i strukturu obiteljske medicine jer bi u suprotnom znali da prosječna ordinacija obiteljske medicine nije opremljena EKG uređajem, te da prosječno u obiteljskoj medicini ne postoji indikacija za snimanje tri EKG-a dnevno.

Znali bi i koliko se često susreću s potrebom ispiranja želuca, uvođenja i zamjene trahealne kanile, toalete gastrostome, a da bi s fakturiranjem tih postupaka mogli zaraditi 10 posto oduzetih im prihoda.

Želite li sebe smatrati i ministrom liječnika i sestara ordinacija obiteljske medicine morat ćete pokazati puno više tolerancije i smisla za argumentirani i konstruktivni dijalog, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ministru Milinoviću, te dodaje da je njihov poziv na suradnju već neko vrijeme javan, te formalno uručen ministarstvu.