NA POZIV SINDIKATA

Liječnici odbili raditi dulje od 48 sati tjedno

  • Autor: Tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.08.2013 18:04
  • Objavljeno 26.08.2013 u 17:25
liječnici bijele kute doktori

liječnici bijele kute doktori

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Sušenj

S obzirom na to da je dio liječnika tijekom srpnja i kolovoza, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukao suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno, Ministarstvo zdravlja poduzima sve mjere kako bi se građanima osiguralo nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravlja. U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati 27 posto od ukupnog broja liječnika povuklo je suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno

U radu zdravstvenih ustanova moraju se poštivati prava liječnika i drugih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, ali i njihove obveze. Prema tome, u potpunosti će se poštivati pravo liječnika koji su, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukli suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja kontinuirano prati stanje i dinamiku povlačenja suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno te analizira stanje u svim kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim i specijalnim bolnicama kojima je osnivač Republika Hrvatska ili čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na Republiku Hrvatsku. Analizom nisu obuhvaćene zdravstvene ustanove kojima je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica Sveti Duh, Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin te većina specijalnih bolnica.

U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati 27 posto od ukupnog broja liječnika povuklo je suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno.

Broj povučenih suglasnosti različit je u zdravstvenim ustanovama. Najveći udio povučenih suglasnosti je u zdravstvenim ustanovama u Slavoniji i iznosi 44 posto (devet bolnica). Slijede Dalmacija sa 36 posto (pet bolnica), Istra i Primorje sa 20 posto (tri bolnice) te Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska sa 19 posto (17 bolnica).

Istodobno, u nekim bolnicama nijedan liječnik nije povukao suglasnost za tjedni rad dulji od 48 sati, primjerice u Klinici za ortopediju Lovran, Kliničkoj psihijatrijskoj bolnici Vrapče te županijskim bolnicama u Varaždinu, Novoj Gradiški i Kninu te specijalnim bolnicama primjerice u Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu, navodi se dalje u priopćenju.

Prema provedenim analizama Ministarstva zdravlja, u velikoj većini zdravstvenih ustanova u kojima je došlo do povlačenja suglasnosti za rad dulji od 48 sati rad će se i dalje odvijati na dosadašnji način, uključujući i rad liječnika u dežurstvima i pripravnosti.

S druge strane, u pojedinim će ustrojstvenim jedinicama zdravstvenih ustanova (klinikama, odjelima) pružanje zdravstvene zaštite biti osigurano uvođenjem smjenskog rada za liječnike ili rada u turnusima i sl. Dakle, tamo gdje je većina liječnika povukla suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno promijenit će se organizacija rada, uz poštivanje zakona i propisa.

Smjenski rad od 1. rujna 2013. godine tako će se uvesti u pojedinim ustrojstvenim jedinicama kliničkih i županijskih bolnica. Bolnice u kojima se smjenski rad uvodi u tri i više ustrojstvenih jedinica su: KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek i KBC Split te u općim bolnicama: Zadar, Šibenik, Karlovac, Bjelovar, Čakovec, Sisak, Koprivnica i Vinkovci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!