NA PRVOJ CRTI

Oni obolijevaju daleko najviše, a muče ih i strah, razdvojenost od bližnjih i neprijateljstvo društva

17.09.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Zdravstveni djelatnici, koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije covida-19, plaćaju za to visoku cijenu svojim zdravljem, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), predstavljajući plan koji bi trebao pomoći njihovoj boljoj zaštiti.

„Covid-19 izložio je zdravstvene djelatnike i njihove obitelji nezapamćenom riziku”, podsjeća WHO, ističući da statistike, čak i ako nisu potpune, jasno pokazuju da su „stope zaraze među zdravstvenim djelatnicima daleko veće nego u ostatku populacije”.

Zdravstveni djelatnici čine oko tri posto populacije u velikoj većini zemalja i manje od dva posto u najsiromašnijima. Podaci WHO-a pokazuju da se 14 posto slučajeva covida-19 odnosi upravo na njih. „U nekim zemljama taj udio doseže 35 posto”, ističe se u priopćenju.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u srijedu je procijenilo na nekoliko tisuća broj umrlih medicinskih sestara i braće od njih ukupno 20 milijuna koliko ih predstavlja, čak i ako službena brojka za 44 zemlje iznosi 1097 do sredine kolovoza.

Rizici nisu samo fizički, bilo da je riječ o koronavirusu ili nasilju kojem su izloženi.

Stres od stalnog straha da će se razboljeti, dugo radno vrijeme, razdvojenost od bližnjih kako bi ih se zaštitilo od zaraze i ponekad odbacivanje i neprijateljstvo društva isto tako ostavljaju teške posljedice po njihovo zdravlje.

Po nedavnom istraživanju na koje se poziva WHO, četvrtina zdravstvenih djelatnika obuhvaćenih ispitivanjem kazala je da pati od depresije i napada anksioznosti, a trećina od nesanice.

U Francuskoj značajno podignute plaće zdravstvenim radnicima! U RH dijelimo sudbinu javnog i državnog sektora?! https://www.bbc.com/news/world-europe-53398208

Objavljuje Hrvatski liječnički sindikatPetak, 28. kolovoza 2020.

Plan WHO-a u pet točaka predstavljen u četvrtak savjetuje da se uspostavi sinergija između strategija za sigurnost oboljelih i onih za sigurnost zdravstvenih djelatnika te razviju nacionalni programi za bolju zaštitu zdravstvenih djelatnika.

WHO inzistira također na zaštiti zdravstvenih djelatnika od nasilja na radnom mjestu i poboljšanju njihova psihološkog zdravlja.

Plan naglašava potrebu zaštite zdravstvenih djelatnika od fizičkih i bioloških opasnosti, osiguranjem dovoljno zaštitne opreme i obuke da ju znaju koristiti.

„Ni jedna zemlja, bolnica ili klinika neće moći osigurati sigurnost svojih pacijenata dok njihovi zdravstveni djelatnici ne budu sigurni”, istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.