zgroženi neistinom

Liječnici obiteljske medicine: Promjene u primarnoj zaštiti neće dovesti do 'amerikanizacije' zdravstva

10.05.2018 u 11:17

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) priopćila je u četvrtak, u povodu javne rasprave o Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, da izmjene koje se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu neće dovesti do 'amerikanizacije' hrvatskog javnog zdravstva, niti do izravnog plaćanja pacijenata za zdravstvenu zaštitu, otuđivanja javnog dobra ili stvaranja ikakvih kasta, ni bilo čega čime se beskrupulozno plaši hrvatska javnost

"Jedino do čega bi novi zakon mogao dovesti, ako ga interesne skupine ne nastave opstruirati, jest povećana zainteresiranost mladih liječnika za ostankom u zemlji i radom u obiteljskoj medicini, funkcionalnija obiteljska medicina i, u konačnici, bolja zdravstvena zaštita za sve", navodi se u priopćenju Izvršnog odbora KoHOM-a.

Iz KoHOM-a poručuju kako su zgroženi količinom neistina, poluistina i insinuacija koje kruže hrvatskim medijskim prostorom otkako su najavljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"Zadnjih smo godina svjedoci da se, kad god se pokuša nešto mijenjati u Hrvatskoj, dignu raznorazne interesne skupine i drugi dušobrižnici i zbog vlastitih partikularnih interesa nastoje zaustaviti pozitivne promjene. Njima je dobro i njima je važno da se ništa ne mijenja. Za to vrijeme iz Hrvatske traje egzodus mladog, radnoaktivnog stanovništva, uključujući i doktore", navodi se u priopćenju.