ŽALBA JOSE MRAOVIĆA

'Lički Tuđman' ponovno pred Vrhovnim sudom

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.06.2009 10:22
  • Objavljeno 06.06.2009 u 10:16
Joso Mraović s 'međedom' kapitalcem

Joso Mraović s 'međedom' kapitalcem

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Popović

Vrhovni će sud početkom idućeg tjedna odlučivati o žalbi Josipa Mraovića na presudu riječkog Županijskog suda kojom je kažnjen s tri godine zatvora zbog silovanja američke košarkašice Illishe Jarret u svojem hotelu u Gospiću 2005.

ZAGREB - Mraović, poznatiji po nadimku 'lički Tuđman', u žalbi traži da se osuđujuća presuda preinači u oslobađajuću ili ukine, a suđenje ponovi pred drugim sudskim vijećem.

Branitelj 60-godišnjeg poduzetnika iz Bilaja kraj Gospića odvjetnik Zvonimir Hodak smatra da su na suđenju zatvorenom za javnost počinjene bitne povrede Zakona o kaznenom postupku te da je krivo i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Hodak u žalbi navodi da je riječki sud propustio utvrditi kako to da DNK analiza i biološki tragovi nisu potvrdili fizički kontakt Mraovića i košarkašice, iako je to, tvrdi odvjetnik, naložio Vrhovni sud prilikom ukidanja prve oslobađajuće presude iz 2005. koja je izazvala zgražanje stručne i šire javnosti. U skandaloznom obrazloženju gospićki županijski sudac Branko Milanović ustvrdio je, među ostalim, da guranje prsta u anus, za što je optužen Mraović, nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Pred vijećem Vrhovnog suda u ponedjeljak će sudac izvjestitelj na javnoj sjednici iznijeti pojedinosti cijelog slučaja, nakon čega će se o Mraovićevoj žalbi odlučiti iza zatvorenih vrata.

Ponovljeno suđenje Mraoviću na riječkom sudu obilježeno je njegovim učestalim ispadima pred novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje je psovao i vrijeđao, a jednom je pred njih bacio i vrećice sa životinjskim kostima rekavši: 'Evo vam psi, kojoti, bando jedna, glođite, imat ćete o čemu pisati.'

Nakon izricanja nepravomoćne presude u veljači 2008. ustvrdio je da je osuđen pod pritiskom medija i političara. Pritom je pogrdnim nazivima vrijeđao američku košarkašicu koja ga je tužila zbog uvrede. Taj je slučaj na Općinskom sudu u Rijeci krajem siječnja ove godine završen mirenjem, nakon što se Mraović javno ispričao za izrečene uvrede i izrazio žaljenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi