ZAJEDNIČKA IZJAVA

Libijska plemena za jedinstvenu zemlju bez Gadafija

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2011 13:27
  • Objavljeno 27.04.2011 u 13:24
Dijete Gadafi

Dijete Gadafi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vođe i izaslanici 61 libijskog plemena potvrdili su spremnost za izgradnju "jedinstvene Libije" nakon Gadafijeva odlaska s vlasti, u izjavi koju je u srijedu u Parizu objavio francuski pisac Bernard-Henri Levy, a Afrička unija pozvala je istog dana u priopćenju na prekid svih vojnih operacija protiv visokih libijskih dužnosnika.

'Pred prijetnjama jedinstvu naše zemlje, pred manipulacijama i propagandom diktatora (Moamera Gadafija) i njegove obitelji, javno poručujemo da nas ništa neće moći podijeliti. Svi želimo slobodnu, demokratsku i jedinstvenu Libiju', ističe se u tekstu koji je sastavljen u Bengaziju, uporištu pobune na istoku zemlje.

'Sutrašnja Libija će, kada diktator ode, biti jedinstvena Libija, s prijestolnicom Tripolijem, zemlja u kojoj ćemo napokon slobodno moći graditi civilno društvo po svojoj želji', ističe 61 potpisnik izjave, u zemlji u kojoj je velik utjecaj plemena.

'Mi, Libijci, jedno smo pleme: pleme slobodnih Libijaca koje se bori protiv tiranije i zlog duha podjele', ističu izaslanici tih plemena, zahvalivši Francuskoj i Europi što su 'spriječile pokolj' koji je bio najavio Gadafi.

'Potpisnici dolaze iz svih dijelova Libije. Svako pleme u Libiji zastupljeno je s barem jednim izaslanikom', rekao je francuski pisac Bernard-Henri Levy koji djelatno podupire libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), pobunjeničko tijelo.

Afrička unija pozvala je u srijedu na prekid svih vojnih operacija protiv libijskih visokih dužnosnika, nakon NATO-ova bombardiranja u kojemu je uništen Gadafijev ured u Tripoliju.

AU 'poziva sve sudionike da se suzdrže od djelovanja, pa i vojnih operacija protiv visokih libijskih dužnosnika i društveno-gospodarskih infrastruktura koje bi mogle dodatno pogoršati stanje i otežati postizanje međunarodnog konsenzusa o pronalaženju rješenja'.

Afrička organizacija 'ističe nužnost da sve zemlje i organizacije koje sudjeluju u provedbi rezolucije 1973 (kojom se dopušta primjena sile u Libiji) djeluju u punom skladu s međunarodnim zakonima i odredbama te rezolucije', dodaje se u priopćenju.

Priopćenje je objavljeno u ime Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije koje je svoju sjednicu na ministarskoj razini završilo u utorak kasno navečer, na kojoj se razgovaralo o sukobima u Africi, a napose o sukobu u Libiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi