'RUSKI MARŠ'

Liberale hapse, fašisti marširaju Moskvom

04.11.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Pristaše teorije po kojoj Rusija klizi u fašizam i podsjeća na Njemačku 30-ih godina prošlog stoljeća dobili su u četvrtak još jedan argument. Oko 5.000, a po nekim izvješćima i 10.000 prosvjednika (za ruske prilike vrlo mnogo) skupilo se na maršu kroz rubno moskovsko naselje Ljublino. Skup je svršio nastupom ultradesničarske rock grupe Kolovrat

Među pripadnicima pokreta koji su dominirali 'ruskim maršem' mnogi su bili zamaskiranih lica, ali svjedno su zamijećeni pripadnici zabranjene nacističke grupe Slavjanskij Sojuz (kratica SS) koja je promijenila ime u Slavjanskaja Sila (i zadržala kraticu).

Policija je privela nekoliko sudionika okupljanja, ali zbog tučnjave i korištenja pirotehnike. Problema s dobivanjem dozvole za miting fašisti, čini se, nemaju – možda zato što se zadovoljavaju rubnim dijelovima metropole, dok šarolika antirežimska ulična opozicija okupljena oko pokreta Solidarnost i Druga Rusija organizira nastupe u centru i već poslovično doživljava da ju policija tuče, hapsi, rastjerava, upada im u stanove, osuđuje na višednevne zatvore itd. Slično je i u ostalim ruskim gradovima.

U takvoj situaciji ispada da fašistoidni skupovi (na kojima se poziva na stvaranje 'istinske ruske vlasti', drže govori protiv ilegalnih imigranata i lamentira zbog osuđenih ubojica iz neonacističkih bandi) okupljaju i desetak puta više ljudi od boraca za slobodu govora i demokratizaciju koje predvode liberali Gari Kasparov i Boris Nemcov, te Eduard Limonov (koji je, doduše, i sam esktremni nacionalsocijalist, samo bliži staljinističkoj baštini).

Režim u Moskvi načelno se suprotstavlja nacizmu, a proteklih godina uhićen je i osuđen niz pripadnika neonacističkih bandi koje su serijski ubijale pripadnike drugih rasa. No u ovom trenutku teško je odrediti granicu do koje režim pojedina djelovanja smatra 'poželjnim patriotizmom', a ne nacionalističkom platformom za ekstremna djelovanja (ili toleriranje istih).

Ne treba zanemariti ni 30-ak tisuća mladih režimlija iz prokremaljskih pokreta nalik na negdašnje komsomolce – samo u ovoj verziji nacionalno nakostriješenih - kao što su Naši, Čelik i ostali, koji su istog dana (4. studenoga, na Dan narodnog jedinstva) defilirali uz rijeku Moskvu nedaleko od centra glavnog ruskog grada.