prijeti zatvaranje veleposlanstava

Libanon ne može plaćati svoje veleposlanike, poručili im da si nađu donatore za plaće

01.02.2022 u 14:27

Bionic
Reading

Zbog financijskih problema Libanon kasni s isplatom plaća svojim diplomatima, pa im je savjetovao da potraže donatore radi pokrivanja osnovnih troškova poslovanja, jer bi u suprotnom bi moglo doći do zatvaranja niza veleposlanstava.

U službenom dopisu od 25. siječnja ministarstvo vanjskih poslova traži od ambasadora da potraže pomoć dijaspore i da ga o tome povratno izvijeste u roku od dva tjedna.

Ministarstvo razmatra mogućnost zatvaranja brojnih veleposlanstava što u svom dopisu opisuje kao “hitnu financijsku mjera koju su usvojile i brojne druge države suočene sa sličnim financijskim poteškoćama”.

Dva libanonska izvora iz diplomatskih krugova potvrdila su da diplomatima u inozemstvu nisu isplaćene plaće za siječanj. Jedan od izvora naveo je da im je rečeno kako će isplate primiti sljedeći tjedan.

Libanon se trenutno suočava s velikom krizom koju Svjetska banka opisuje kao jedan od najgorih financijskih slomova u povijesti.

Pošto je 2019. potrošio većinu svojih inozemnih rezervi, došlo je do nestašice dolara i posljedično do pada vrijednosti nacionalne valute od čak 90 i više posto.

Ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib u prosincu je rekao da je počeo smanjivati troškove u veleposlanstvima, uključujući troškove stanovanja, plaće diplomata i troškove putovanja i prijema.

Uštede bi mogle doseći 18 milijuna dolara u budžetu koji ukupono iznosi 95 milijuna dolara.