IZMEĐU DVA BLOKA

Lesar: Pojedinačno smo najjači!

Bionic
Reading

Iako je HDZ prognozirao kako Hrvatski laburisti neće proći u Europski parlament, čini se kako je to bila pogrešna procjena jer, prema prvim rezultatima, Laburisti Dragutina Lesara imat će zastupnika u Europarlamentu. Prilično je izvjesno da će to biti nositelj liste Nikola Vuljanić

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kazao nam je kako su laburisti jedina hrvatska stranka koja je samostalno ušla u Europski parlament, jer su se natjecali s dva suprotstavljena politička bloka - koalicije od više stranaka. Pobjednicima je čestitao.

Lesar nije iznenađen slabim odazivom birača; kaže da je cijelo vrijeme i predviđao otprilike dvostruko manji odaziv nego na lanjskom referendumu o EU. Smatra kako su glasači poslali nekoliko ozbiljnih poruka koju će Laburisti stalno imati u vidu, a predsjednika Josipovića prozvao je kao jednog od odgovornih ustvrdivši da je promašio kad je odlučio podržati ideju odvajanja lokalnih izbora i izbora za Europski parlament.

'Građani su poslali dvije važne poruke: izrazili su mišljenje o institucijama Europske unije i, što je važnije, o političkoj eliti Hrvatske, o odluci da se razdvoje lokalni i euroizbori. Rekli su i što misle prirodi kampanje koja je prošla površno i bez dijaloga o svrsi Europske unije', izjavio je Lesar za tportal.

Istaknuo je kako je najveći poraz zapravo pretrpio SDP i njegov lider Zoran Milanović, jer su kalkulirali s odvajanjem lokalnih izbora te malim odazivom koji im se vratio kao bumerang.

Nakon proglašenja rezultata Nikola Vuljanić doveo je u pitanje i legitimnost (ne i legalitet) izbora za Europski parlament s obzirom na rekordno mali odaziv birača (oko 15 posto, nikad manje među članicama Europske unije). Dobar rezultat HDZ-a pripisao je prije svega odanoj stranačkoj vojsci, a loš SDP-ov rezultat lošim spinovima i de facto izigravanjem demokratskog procesa.

Ranije večeras, na HDZ-ovu procjenu kako Hrvatski laburisti neće osvojiti nijedan mandat u Europskom parlamentu, nositelj liste Nikola Vuljanić odgovorio je da se 'na kraju novci broje'.

'Nema se tu što komentirati. Stara kockarska izreka kaže da se novci broje na kraju partije', poručio je Vuljanić.

Osvrnuo se i na slab odaziv birača.

'Izlaznost je strašna. Vlast je uspjela napraviti konfrontaciju između 85 posto birača i establišmenta'. To joj birači neće oprostiti!' ocijenio je Vuljanić.

'Ako rezultati ostanu ovakvi, to je uspjeh HDZ-a, ali oni ne mogu proglasiti pobjedu, jer što se tiče odnosa SDP- HDZ, ja večerašnji ishod vidim kao protestne rezultate. Birači kažnjavaju koaliciju zbog ovako organizirane kampanje i vođenja države proteklih mjeseci. Osim toga, dobro je poznato da su HDZ-ovi birači najvjerniji, pri odabiru najemocionalniji itd', upozorio je Vuljanić.