OŠTRA OPOZICIJA

Lesar i Srb opalili po memorandumu sa Slovenijom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2013 13:21
  • Objavljeno 08.03.2013 u 13:21
Zoran Milanović i Janez Janša

Zoran Milanović i Janez Janša

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Oko parafiranja memoranduma sa Slovenijom oglasili su se predsjednici Hrvatskih laburista i HSP-a Dragutin Lesar i Daniel Srb. Lesar upozorava da je za uvrštavanje pitanja Ljubljanske banke u sukcesijski paket potrebna suglasnost svih država sljednica bivše Jugoslavije,a a Srb poručuje kako je hrvatska diplomacija doživjela poraz

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar pozvao je danas premijera Zorana Milanovića da odgovori što će biti ako samo jedan od sedam partnera u sukcesijskom postupku ne pristane da pitanje dugovanja Ljubljanske banke bude sukcesijsko pitanje.

'BiH je prije osam godina odbila prijedlog da Ljubljanska banka bude sukcesijsko pitanje, a koliko sam upoznat ni Kosovo na to ne pristaje', naglasio je Lesar komentirajući na konferenciji za novinare jučer parafiran memorandum o Ljubljanskoj banci između Hrvatske i Slovenije.

Nešto ne može biti sukcesijsko pitanje ako se, kako je rekao, svi sudionici sukcesije s tim ne usuglase. Multilateralna sukcesija, po njegovom mišljenju nije moguća, a za bilateralnu sukcesiju, kako je istaknuo, nikad nije čuo

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u Osijeku kako je memorandum Hrvatske i Slovenije o razumijevanju oko Ljubljanske banke katastrofa i veliki poraz hrvatske diplomacije i Vlade, jer su svi slovenski zahtjevi ispunjeni, a niti jedan hrvatski.

Očito je hrvatska strana samo stvarala dojam da se pregovara i da će se pregovorima nešto uspjeti osigurati, a osiguralo se nije ništa, jer je zaključak pregovora identičan početnim slovenskim stajalištima, rekao je Srb na konferenciji za novinare.

Ocijenio je kako se dogovor sa Slovenijom u medijima prikazivao kao rješavanje blokade ratifikacije pristupnog ugovora, a da se od početka znalo kako će Slovenci potpuno iskoristiti priliku da anuliraju problem duga Ljubljanske banke kroz ucjenu prihvaćanjem hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom Parlamentu.

Izgubili smo sve što se izgubiti moglo. Ostaje pitanje zašto smo bili maltretirani višetjednom predstavom o pregovaranju, tajnim sporazumima, jer se nekoliko tjedana stvarao dojam da hrvatska Vlada neće popustiti iako je od početka bilo jasno da će se upravo to dogoditi, poručio je Srb.


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!