INFORMATIZACIJA ŠKOLSTVA

Lektira napokon seli na internet!

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 18.08.2010 08:37
  • Objavljeno 18.08.2010 u 07:00
čitanje internet knjge UČENJE STUDENTICA KNJIŽNICA

čitanje internet knjge UČENJE STUDENTICA KNJIŽNICA

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, u realizaciji Bulaja naklade i Carneta, pokrenulo je projekt e-lektire kojim će svim učenicima biti dostupna cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obavezne lektire na internetu

Kako nam je objasnio glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonaccito je dio programa informatizacije u školstvu. 'Svi učenici osnovnih i srednjih škola koristeći korisničko ime i lozinku koje im je dodijelio školski administrator mogu pristupiti stranici', rekao nam je Bonacci.

Pristup sadržajima je besplatan, na adresi http://lektire.skole.hr, a dostupni su učenicima i studentima te njihovim nastavnicima i profesorima.

Zvonimir Bulaja iz Bulaja
naklade kaže da će za dovršetak projekta trebati barem još godinu dana. Na portalu je, priča Bulaja, trenutno dostupno oko 200 knjiga, a cilj je da ih bude oko 1.000, kad se kompletira cjelokupni popis lektire. Prepreka bržem dovršetku projekta su i autorska prava. Za stare autore, objašnjava Bulaja, autorska prava nakon nekoga vremena isteknu i njihova djela postanu opće dobro.

'Za djela novijih autora pregovara se o pravima, pa to usporava proces. Događa se i da za prijevod imamo autorska prava, ali ne i za izvornik nekoga stranoga autora', kaže Bulaja. Pregovori o pravima idu preko autorske agencije, ali i s autorima direktno, a poslije njihove smrti i s nasljednicima autorskih prava. Što se tiče same stranice e-lektira, ona bi trebala biti od velike koristi učenicima jer se nerijetko događalo da knjižnice nemaju dovoljan broj knjiga za sve učenike.

screenshoot

screenshoot

Izvor: tportal.hr / Autor: screenshoot

Sve je pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim materijalima, zvučnim zapisima te videom i drugim multimedijskim sadržajima', kaže Renata Šimunko iz Carneta

Bulaja je napomenuo da zasad postoje tri formata u kojima se može čitati knjiga putem e-lektire. Prvi je u obliku web stranice koja sa strane nudi i neke dodatne opcije prilikom čitanja poput rječnika stranih riječi.

Drugi je u PDF-u koji prvenstveno služi za one koji žele isprintati knjigu. Ovako se može isprintati i knjiga koja je pod autorskim pravom samo u jednom primjerku za osobnu upotrebu. Treći način je 'slip', a riječ je o formi koja na webu oponaša izgled knjige.

Zasad su zadovoljni posjetom. U ovo ljetno vrijeme imali su i do tisuću logiranja dnevno. U informatičkom društvu projekt e-lektire je neminovnost jer djeca od najranije dobi koriste računala, pa zašto onda ne bismo iskoristili sve mogućnosti? Čitanje lektire sigurno je jedna od njih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi