INFORMATIZACIJA ŠKOLSTVA

Lektira napokon seli na internet!

18.08.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, u realizaciji Bulaja naklade i Carneta, pokrenulo je projekt e-lektire kojim će svim učenicima biti dostupna cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obavezne lektire na internetu

Kako nam je objasnio glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonaccito je dio programa informatizacije u školstvu. 'Svi učenici osnovnih i srednjih škola koristeći korisničko ime i lozinku koje im je dodijelio školski administrator mogu pristupiti stranici', rekao nam je Bonacci.

Pristup sadržajima je besplatan, na adresi http://lektire.skole.hr, a dostupni su učenicima i studentima te njihovim nastavnicima i profesorima.

Zvonimir Bulaja iz Bulaja
naklade kaže da će za dovršetak projekta trebati barem još godinu dana. Na portalu je, priča Bulaja, trenutno dostupno oko 200 knjiga, a cilj je da ih bude oko 1.000, kad se kompletira cjelokupni popis lektire. Prepreka bržem dovršetku projekta su i autorska prava. Za stare autore, objašnjava Bulaja, autorska prava nakon nekoga vremena isteknu i njihova djela postanu opće dobro.

'Za djela novijih autora pregovara se o pravima, pa to usporava proces. Događa se i da za prijevod imamo autorska prava, ali ne i za izvornik nekoga stranoga autora', kaže Bulaja. Pregovori o pravima idu preko autorske agencije, ali i s autorima direktno, a poslije njihove smrti i s nasljednicima autorskih prava. Što se tiče same stranice e-lektira, ona bi trebala biti od velike koristi učenicima jer se nerijetko događalo da knjižnice nemaju dovoljan broj knjiga za sve učenike.

Sve je pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim materijalima, zvučnim zapisima te videom i drugim multimedijskim sadržajima', kaže Renata Šimunko iz Carneta

Bulaja je napomenuo da zasad postoje tri formata u kojima se može čitati knjiga putem e-lektire. Prvi je u obliku web stranice koja sa strane nudi i neke dodatne opcije prilikom čitanja poput rječnika stranih riječi.

Drugi je u PDF-u koji prvenstveno služi za one koji žele isprintati knjigu. Ovako se može isprintati i knjiga koja je pod autorskim pravom samo u jednom primjerku za osobnu upotrebu. Treći način je 'slip', a riječ je o formi koja na webu oponaša izgled knjige.

Zasad su zadovoljni posjetom. U ovo ljetno vrijeme imali su i do tisuću logiranja dnevno. U informatičkom društvu projekt e-lektire je neminovnost jer djeca od najranije dobi koriste računala, pa zašto onda ne bismo iskoristili sve mogućnosti? Čitanje lektire sigurno je jedna od njih.