SPAVAČI U SABORU

Leko ukorio muškarce zbog alimentacije

28.05.2014 u 21:05

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ukorio je večeras kolege muškarce što ne sudjeluju u raspravi o zakonskom prijedlogu koji bi trebao osigurati bolju naplatu alimentacije od neodgovornih roditelja koji izbjegavaju tu obvezu.

"Omjer je sedam prema 13 u korist zastupnica, što govori da je riječ o problemu koji pogađa prije svega majke. Nije fer od kolega da ne sudjeluju u ovoj raspravi", rekao je Leko.

O predloženom zakonu o privremenom uzdržavanju Sabor je raspravljao u prvom čitanju, a zastupnici su poduprli namjeru da se omogući brže ostvarivanje prava djece na privremeno uzdržavanje, ali su i izrazili sumnju da će se to doista dogoditi.

Nada Murganić (HDZ) upozorila je da su mnogi članci predloženog teksta nedorečeni te da bi u praksi mogli olakšati odugovlačenje plaćanja alimentacije.

"Iz Ministarstva socijalne politike često nam dolaze čudno pisani, neprecizni zakoni, koji su jedni s drugima u koliziji", rekla je Murganić.

Dražen Đurović (HDSSB) iz prijedloga iščitava manjak koordinacije među resorima budući da je predviđeno da upravni postupak vode centri za socijalnu skrb koji su, boji se, "potkapacitirani".

"Ostvarivanje prava na privremeno uzdržavanje se učinkovitije može provesti putem Fine, a povrat novca državnom proračunu preko DORH-a", vjeruje Đurović.

Laburist Nenad Pleše smatra, pak, da država nije osigurala dovoljno novca za privremeno uzdržavanje djece.

Sve te primjedbe odbila je zamjenica ministrice Maja Sporiš, podsjećajući da je predloženim zakonom predviđeno ostvarivanje prava na privremeno uzdržavanje nakon što roditelj tri mjeseca djelomično ili u cijelosti izbjegava platiti alimentaciju.

Podsjetila je da se po sadašnjemu zakonskom rješenju država u privremeno uzdržavanje uključuje tek nakon sedam mjeseci.

Sporiš vjeruje da će zakon osigurati da uloženi novac neodgovorni roditelj vrati državi jer se propisuje da žalba na rješenje centra za socijalnu skrb ne odgađa ovrhu.

Ustvrdila je da će 31 milijun kuna, koliko je u proračunu osigurano za privremeno uzdržavanje, biti dovoljan jer je lani za to potrošeno 29 milijuna kuna.

Sabor će sjednicu nastaviti sutra.