'NAŠE JE DA RADIMO'

Leko: EU će prepoznati RH kao poželjnu buduću članicu

14.10.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u nedjelju za Hinu da Hrvatska vjerodostojno ispunjava svoje obveze vezano uz pristupanje Europskoj uniji i da će tako i nastaviti, te je istaknuo kako vjeruje da će države EU-a prepoznati RH kao poželjnu buduću članicu

Zamoljen da prokomentira izjavu predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta, koji se izjasnio u razgovoru za dnevnik "Welt am Sonntag" za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske, Leko je podsjetio da je šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavio u petak u Hrvatskom saboru Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji.

Kazao je da je opći zaključak bio da je "RH ne samo uznapredovala nego zaista vrlo odgovorno, vjerodostojno ispunjava svoje obveze i da će nastaviti tim tempom te da će sve obveze ispuniti prije proljetnog izvješća o napretku".

Leko je izrazio uvjerenost da će zemlje članice EU-a u prvom tromjesječju sljedeće godine Hrvatsku ocijeniti kao poželjnu članicu EU-a i da će joj dati zeleno svjetlo za članstvo.

"Naše je da radimo predano i da radi nas ispoštujemo sve to (preostale obveze) i mislim da će zemlje članice Europske unije prepoznati Hrvatsku kao vjerodostojnu i poželjnu članicu EU-a", istaknuo je predsjednik Sabora.

Samu izjavu predsjednika njemačkog parlamenta nije želio komentirati, kazavši da se ne želi osvrtati na pojedinačna stajališta bilo kojeg dužnosnika.

Lammert je rekao da zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku treba uzeti ozbiljno. "Hrvatska još očito nije spremna za ulazak", rekao je on.