U UTORAK PROMJENA VREMENA

Ledeno nedjeljno jutro: Temperature blizu nule, no ostatak dana će biti prekrasan

01.10.2017 u 08:03

Bionic
Reading

Uz temperature koje su se u unutrašnjosti približile nuli započela je nedjelja tijekom koje će u cijeloj Hrvatskoj biti sunčano. Slično će biti i u ponedjeljak, dok će do pogoršanja meteroloških prilika doći u utorak. Prema sedmodnevnoj prognozi, krajem slijedećeg tjedna očekuje se i veća količina kiše

Tijekom nedjelje biti će pretežno sunčano, povremeno i mjestimice uz umjerenu naoblaku. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice je kratkotrajna magla, a lokalno i slab mraz. Vjetar slab, a na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita mjestimice s vrlo jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu od 21 do 25 °C.

U ponedjeljak će biti i dalje sunčano,  ujutro u unutrašnjosti uz mjestimičnu maglu, a danju uz umjeren razvoj oblaka. Vjetar većinom slab. Malo toplije, jutarnja temperatura od 1 do 6, na Jadranu 11 do 16, a najviša dnevna u većini predjela između 18 i 23 °C.

Na zagrebačkom području u nedjelju i ponedjeljak će biti vedro, no uz niske jutarnje temperature zraka. Noć s ponedjeljka na utorak biti će i više od deset stupnjeva toplija.  Kiša se očekuje u utorak u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura biti će 17 °C.

U Slavoniji slično. Na osječkom području nedjelja i ponedjeljak  će biti vedri i sunčani uz maksimalnu temperaturu zraka od 17 °C. U utorak slijede obilnije oborine uz sličnu maksimalnu temperaturu, no minimalna će znatno porasti što znači da će jutro u utorak biti znatno toplije u odnosu na ono u nedjelju.

Na riječkom području jutarnje temperature u nedjelju i ponedjeljak neće biti toliko niske kao na kontinentu, kretat će se između 12 i 14 °C. Dnevni maksimalac dosezat će 19 °C. Na ovom području do naoblačenja praćenog kišom doći će već u utorak prijepodne, dok se obilnije oborine očekuju u poslijepodnevnim satima.

Topla i sunčana nedjelja biti će na splitskom području s maksimalnom temperturom zraka do 21 °C. Slično će biti i u ponedjeljak, dok će do pogoršanja vremena u Dalmaciji u utorak doći u poslijepodnevnim satima. 

Za one koji vikend provode na moru, napominjemo da se temperatura mora kreće od 18,7 koliko je izmjereno u Crikvenici pa do 22 koliko je u Dubrovniku.

Stanje na cestama

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zbog jakog je vjetra promet zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila). Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, vozi se uz ograničenje brzine, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

  • +3
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici i na sjeverozapadu Hrvatske, a ima je i na dionicama autocesta: A1 između čvorova Bosiljevo2 i tunela Sveti Rok; A4 Goričan-Zagreb, između čvorova Goričan i Breznički Hum.

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog radova): DC1 Gračac-Knin na dionici Sučević-Otrić (do 31.10.); DC2 obilaznica Slatine, zbog sanacije prijelaznih naprava na mostovima preko vodotoka Javorica i Potočani; DC29 na dijelu od Novog Golubovca do raskrižja za Stari Golubovec; DC502 Smilčić-Pridraga (obilazak: Obrovac-Karin-Pridraga-Benkovac-čvor Tromilja-Zadar). Radovi na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče na mostu Maslenica u smjeru Splita vozi se jednim trakom usporeno; A2 Zagreb-Macelj: između čvorova Zaprešić i Zabok u dužini od oko 3 km (od 15. +500 do 18. +080 km) vozi se dvosmjerno, istočnim kolnikom (do 17. studenog), a između čvorova Jankomir i Zaprešić (0.+500 km do 2.+500 km), u smjeru Zagreba, vozi se suženim kolnikom (u vrijeme pojačanog prometa vozi se u koloni, posebice u jutranjim i poslijepodnevnim satima); A4 Goričan-Zagreb: kod čvora Kraljevečki Novaki zatvoreni su zaustavni i vozni traci od 95.+300 do 94. +300 km, u smjeru Goričana (do 04.10.2017.god.); A6 Rijeka-Zagreb: na vijaduktu Zečeve Drage (od 13. do 11. km) u smjeru Zagreba vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste (do 6. studenog); u tunelima Vrata u smjeru Zagreba i Sopač u oba smjera vozi se jednim trakom usporeno.

  • +29
Jak vjetar u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Tutnjevic / CROPIX

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama: DC1 na dionici Jošani-Udbina (do 06.10.) i Udbina-Bruvno (u zoni radova); DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo; DC66 u naselju Marčana; DC206 Valentinovo-Krapina; DC42 kod mjesta Ljuboština; ŽC2248 u Tuhlju (zbog odrona); ŽC6007 Zadar-Ražanac (u zoni radova vozi se uz ograničenje brzine od 30 km/h).

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je i dalje svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila HAK upozorava da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.