novi slučaj krivotvorenja

Lažni profesor s Brača, osim krivotvorene diplome, izmislio da ima dijete

12.03.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Novi slučaj lažne diplome otkriven je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prema priopćenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, riječ je o tridesetogodišnjem muškarcu koji je osim krivotvorenja diplome za zvanje magistra edukacije informatike izmislio da ima dijete te počinio još dva kaznena djela krivotvorenja

U policijskom priopćenju stoji sljedeće: 'Policijski službenici Službe organiziranoga kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom koji se sumnjiči za četiri kaznena djela krivotvorenja isprave. Naime, sumnja se kako je pribavio krivotvorenu diplomu za zvanje magistra edukacije informatike, potvrdu fakulteta te uvjerenje suda, s ciljem nezakonitog stjecanja prava prijave za natječaj, kasnije i samog zaposlenja u srednjoj školi na području Splitsko-dalmatinske županije, a potom je pribavio krivotvoreni elektronički zapis iz matičnog ureda s ciljem ostvarivanja prava isplate dara za djecu, lažno prikazavši da ima dijete. Podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.'

Nadalje, Slobodna Dalmacija doznaje kako je riječ o lažnom profesoru informatike i računarstva u Srednjoj školi Bol na Braču, koji je od studenog prošle godine zaposlen na određeno vrijeme. Novinari su kontaktirali s osumnjičenim koji nije htio ništa komentirati, već je rekao kako nije ništa dobio službeno te da nema odvjetnika i da još uvijek radi u školi. No ravnateljica škole Sana Bodlović rekla je da dotična osoba više ne radi kod njih.

Ovo je osma otkrivena lažna diploma u osnovnim i srednjim školama u ova dva mjeseca otkad se provodi provjera. U prva dva tjedna provjere na Filozofskom fakultetu pronađene su tri krivotvorene diplome. Riječ je bila o osobama koje su radile u jednoj osnovnoj te dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija.

Ministrica znanosti Blaženka Divjak tada je najavila kako će varalice dobiti izvanredni otkaz i bit će prijavljeni Državnom odvjetništvu.

'Sve ćemo varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se jedino poštenim radom i poštenjem može napredovati. Pokazali smo da je naša akcija bila opravdana, a apeliram na ravnatelje da u idućih godinu dana provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima odrade to kvalitetno, onako kako je to odradio Filozofski fakultet', rekla je tada Divjak.

  • +50
Ministrica znanosti Blaženka Divjak pokrenula je postupak provjera diploma nastavnika u osnovnim i srednjim školama Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Zatim je otkrivena lažna diploma profesora koji je radio u strukovnoj industrijskoj školi od 2012. godine, a diploma je izdana na jednom Tehničkom fakultetu u Srbiji. Na Učiteljskom fakultetu utvrđena je krivotvorena diploma učiteljice koja je predavala u razrednoj nastavi u Osnovnoj školi Ivana Zajca u Rijeci.

Brodsko-posavska policija nakon istrage utvrdila je lažne diplome kod dvoje djelatnika u školama i kako se neslužbeno tada doznalo, žena je radila u gimnaziji u Novoj Gradiški, a muškarac u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu.

Podsjetimo, nakon što je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstvo je pokrenulo provjeru svih diploma osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja, od osnovnih i srednjih škola do agencija.

Riječ je bila o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija koja je u Ministarstvu radila administrativne poslove, a zaposlena je na ugovor o radu na određeno vrijeme temeljem javnog natječaja sredinom studenog 2018. Prije toga je u toj ustanovi radila kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja (SOR), a zatim na projektu putem ugovora o djelu.