NOVE LAŽNE DIPLOME

Divjak: Svi varalice će dobiti izvanredni otkaz, ide i prijava DORH-u

31.01.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održala je jutros izvanrednu konferenciju za novinare povodom otkrića novih lažnih diploma u školama. 'Jučer kasno poslijepodne dobila sam informaciju da su otkrivene tri nevjerodostojne, odnosno krivotvorene diplome. Radi se o školama - jedna je osnovna, dvije su srednje, s time da je jedna škola i gimnazija', otkrila je Divjak

U prva dva tjedna, koliko traje provjera, od 280 zahtjeva Filozofskom fakultetu za provjeru diplome pronađene su tri krivotvorene.

'Pokrenuli smo proces koji vodi tome da sve diplome moraju biti vjerodostojne. Jutros je potvrđeno da su otkrivene tri krivotvorene diplome. Radi se o jednoj osnovnoj te dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija. One su otkrivene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu', navela je ministrica Blaženka Divjak.

Precizirala je da se radi o diplomi koja datira iz 2000. godine, iz njemačkog i francuskog. Temeljem te diplome jedna osoba radi u gimnaziji, gdje je dugogodišnji zaposlenik. Jedna je srednjoškolska diploma iz informacijskih znanosti, iz 2016. godine, a ta osoba zaposlena je na određeno vrijeme. Još jedna diploma, za hrvatski i njemački jezik, krivotvorena je 2018. godine - tu je riječ o diplomi osobe zaposlene u osnovnoj školi.

Dvije krivotvorene diplome su korištene u istočnom dijelu Hrvatske, a jedna na otoku.

Zahvalila je svima koji su pomogli da se otkriju varalice: ravnateljima koji su promptno pristupili provjeri diploma i fakultetima koji provjeravaju diplome.

'Sve ćemo varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se jedino poštenim radom i poštenjem može napredovati. Pokazali smo da je naša akcija bila opravdana, a apeliram na ravnatelje da u idućih godinu dana provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima odrade to kvalitetno, onako kako je to odradio Filozofski fakultet', rekla je Divjak.

Na upit hoće li ravnatelji škola te zaposlenici na visokim učilištima biti također provjeravani, ministrica je odgovorila da se sve diplome koje nisu ranije provjerene sada moraju provjeriti. 'Naputak ide prema visokim učilištima, iako moramo biti svjesni da tamo postoji postupak provjere diploma prilikom napredovanja', kazala je Divjak.

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Podsjetimo, zbog nedavno otkrivene lažne diplome svoje djelatnice, Ministarstvo znanosti pokrenulo je izvanrednu provjeru diploma oko 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti.

Nakon odluke ministrice Divjak da se u odgojno-obrazovnom sustavu provjere sve diplome, HRT je objavio da su škole poslale još spornih diploma na provjeru Filozofskom fakultetu.

Izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti Ministarstvo znanosti pokrenulo je zato što je u toj ustanovi otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Hrvatskih studija koja je radila na administrativnim poslovima, a zaposlena je na ugovor o radu na određeno vrijeme temeljem javnog natječaja sredinom studenog 2018.

  • +2
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX